Početna strana > Hronika > Bugarska: Uhapšena osoba u vezi sa brutalnim ubistvom Viktorije Marinove - osumnjičeni državljanin Rumunije sa ukrajinskim pasošem
Hronika

Bugarska: Uhapšena osoba u vezi sa brutalnim ubistvom Viktorije Marinove - osumnjičeni državljanin Rumunije sa ukrajinskim pasošem

PDF Štampa El. pošta
utorak, 09. oktobar 2018.

Policija je uhapsila jednu osobu osumnjičenu za ubistvo bugarske novinarke Viktorije Marinove koja je izveštavala o mogućoj korupciji vlasti, javio je bugarski radio. Prema izvorima bliskim bugarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, osumnjičen je državljanin Rumunije s pasošem Ukrajine.

Viši bugarski policijski zvaničnik potvrdio je danas da je jedan čovek priveden u vezi s ubistvom novinarke koje je izveštavala o korupciji u vladi.

Šef policije u gradu Ruse Teodor Atanasov je rekao da je policija zadržala na 24 sata jednog muškarca radi ispitivanja. On je identifikovao tu osobu kao "rumunskog državljanina ukrajinskog porekla" i dodao da nije formalno proglašen osumnjičenim.

Vlasti su telo 30-godišnje Viktorije Marinove našle u subotu u gradu Ruse, na severu zemlje.

Policija je navela da je Marinova brutalno pretučena, silovana i zadavljena. Telo je nađeno u parku blizu reke, potvrdio je regionalni tužilac Georgi Georgiev.

"Znamo kuda se kretala kako je bila obučena i znamo da su joj ukradeni mobilni telefon, ključevi od kola, naočare i neki delovi odeće”, naveo je Georgiev.

Zbog brutalnog ubistva, građani su protestovali u Parku mladosti, gde je Viktorija Marinova nestala.

Marinova je bila novinarka i urednica na bugarskoj televiziji TVN i izveštavala o istrazi o korupciji povezanoj sa fondovima Evropske unije.

Nedavno je pokrenula novu emisiju pod nazivom "Detektor", a sagovornici u prvoj epizodi koja je emitovana 30. septembra bili su istraživački novinari Dimitar Stojanov sa bugraskog sajta Bivol.bg i Atila Biro iz projekta "Romanian Rise Project". Tema je bila upravo istraga o prevarama sa fondovima EU povezanim sa velikim biznismenima i političarima.

Posle njenog ubistva Bugarsko tužilaštvo otvorilo je istragu o sumnjama o zloupotrebi fondova Evropske unije.

U poslednjih godinu dana, samo u Evropi ubijeno je četvoro novinara: Dafne Karuana Galicia sa Malte, Slovak Jan Kucijak, i švedska novinarka Kim Val. Na koleginicu Oliveru Lakić iz podgoričkih Vijesti je pucano, ali je srećom preživela.

(Beta, AP, Insajder)