Хроника

Брнабић: Трудићемо се да вакцине против коронавируса добијемо током децембра

Штампа
уторак, 24. новембар 2020.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће се "трудити да вакцине буду у Србији већ током децембра", али да то, како је рекла, зависи и од тога колико брзо се оне региструју у држави порекла.

"То ће зависити од тога колико брзо ће се оне регистровати у земљи порекла, да ли су то Сједињење Америчке Државе, Русија или Кина или ко други, а у сваком тренутку смо у комуникацији с Ковакс механизмом, да и преко тог механизма добијемо вакцину када она буде доступна", казала је Брнабић новинарима у Нишу.

Она је нагласила да би Србија могла брзо да спроведе поступак.

"Тренутно смо у поступку набавке фрижидера"

"Да, ми бисмо могли то брзо да спроведемо, с тим што морам да кажем да су за неке вакцине од тих потребе веће припреме, за неке мање. На пример, Фајзерова вакцина се чува у посебним условима, на минус 80, за шта су потребни посебни фрижидери, ми смо сад у поступку набавке тих фрижидера, док рецимо, имате кинеску вакцину, за коју нема потребе за посебним условима за чување, она се чува на температури од два до осам степени, и логистички може да се уради као и било која друга вакцина, као што је за сезонски грип", нагласила је.

Додаје и да је Србија спремна "и за једно и за друго".

(Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]