Početna strana > Hronika > Brnabić: Trudićemo se da vakcine protiv koronavirusa dobijemo tokom decembra
Hronika

Brnabić: Trudićemo se da vakcine protiv koronavirusa dobijemo tokom decembra

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. novembar 2020.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se "truditi da vakcine budu u Srbiji već tokom decembra", ali da to, kako je rekla, zavisi i od toga koliko brzo se one registruju u državi porekla.

"To će zavisiti od toga koliko brzo će se one registrovati u zemlji porekla, da li su to Sjedinjenje Američke Države, Rusija ili Kina ili ko drugi, a u svakom trenutku smo u komunikaciji s Kovaks mehanizmom, da i preko tog mehanizma dobijemo vakcinu kada ona bude dostupna", kazala je Brnabić novinarima u Nišu.

Ona je naglasila da bi Srbija mogla brzo da sprovede postupak.

"Trenutno smo u postupku nabavke frižidera"

"Da, mi bismo mogli to brzo da sprovedemo, s tim što moram da kažem da su za neke vakcine od tih potrebe veće pripreme, za neke manje. Na primer, Fajzerova vakcina se čuva u posebnim uslovima, na minus 80, za šta su potrebni posebni frižideri, mi smo sad u postupku nabavke tih frižidera, dok recimo, imate kinesku vakcinu, za koju nema potrebe za posebnim uslovima za čuvanje, ona se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni, i logistički može da se uradi kao i bilo koja druga vakcina, kao što je za sezonski grip", naglasila je.

Dodaje i da je Srbija spremna "i za jedno i za drugo".

(N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner