петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Британски званичник: Тајни разговори о Ираку почели 2001.
Хроника

Британски званичник: Тајни разговори о Ираку почели 2001.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 26. новембар 2009.

Бивши шеф британске обавештајне службе, а сада стални секретар Хоум офиса, Питер Рикетс, изјавио је да су надлежни у Британији 2001. године одлучили да не учествују у разговорима са америчким званичницима о промени режима у Ираку. 

Рикетс је то рекао на почетку дугоочекиване јавне истраге британске улоге у ирачком рату. Он је објаснио да су британски званичници месецима пре терористичких напада 11. септембра 2001. били свесни да Бушова администрација врши притисак за уклањање с власти ирачког председника Садама Хусеина. Рикетс је истакао и америчку реторику – посебно чланак тадашње саветнице за националну безбедност Кондолизе Рајс, у којем је разматрала збацивање Садама с власти – али је рекао да то ипак није изгледало као нацрт оперативног плана. 

Џон Чилкот, који председава истрази, отворио је претрес минутом ћутања посвећеном жртвама ирачког рата. Очекује се да ће његов петочлани истражни тим током једногодишње истраге да саслуша десетине званичника, међу којима су и бивши премијер Тони Блер и мноштво војних заповедника. Рођаци британских жртава и противници рата већ дуго тврде да је влада, да би оправдала инвазију, користила искривљене обавештајне податке, међу којима су и недоказане тврдње о ирачком оружју за масовно уништавање. Критичари тврде да две претходне британске истраге аспеката ирачког рата нису отишле довољно дубоко. 

Председник истражног тима Џон Чилкот каже да ће његова истрага донети детаљну анализу догађаја који су довели до инвазије коју су марта 2003. повеле Сједињене Државе. Он је истакао да је истражни тим „аполитичан и независан“ и да ће претреси да се одржавају колико је год могуће јавно. Извештај треба да буде завршен до краја идуће године.

(Глас Америке)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер