Početna strana > Hronika > Britanska odbrambena obaveštajna služba: Ruska vojska ponovo pokušala da pokrene velike ofanzivne operacije sa ciljem zauzimanja delova Donjecka koje drži Ukrajina
Hronika

Britanska odbrambena obaveštajna služba: Ruska vojska ponovo pokušala da pokrene velike ofanzivne operacije sa ciljem zauzimanja delova Donjecka koje drži Ukrajina

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. februar 2023.

 Ruska vojska je verovatno pokušala ponovo da pokrene velike ofanzivne operacije u Ukrajini od početka januara ove godine, sa ciljem zauzimanja delova Donjecka koje drži Ukrajina, objavila je u utorak britanska odbrambena obaveštajna služba.

Međutim, i dalje je malo verovatno da će Rusija moći da stvori snage potrebne da značajno utiču na ishod rata u sledećih nekoliko nedelja, dodaje se u britanskom biltenu.

Ukrajinski zvaničnik Serhij Hajdaj objavio je u utorak da Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive, koja bi mogla da započne sledeće nedelje duž fronta na kom se mesecima vode nemilosrdne bitke.

Očajnički želeći da zapadna vojna pomoć stigne, Ukrajina predviđa da bi Rusija mogla da pokrene veliku ofanzivu oko 24. februara na godišnjicu invazije, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Ukrajina i sama planira prolećnu ofanzivu kako bi ponovo zauzela izgubljenu teritoriju, ali čeka isporuku obećanih zapadnih projektila većeg dometa i borbenih tenkova, a neki analitičari kažu da je zemlja mesecima udaljena od toga da bude spremna.

„Vidimo sve više i više (ruskih) rezervi koje se raspoređuju u našem smeru, vidimo da se dovozi više opreme…“, rekao je Hajdaj, ukrajinski guverner pokrajine Lugansk pod ruskom okupacijom.

„Dovoze municiju koja se koristi drugačije nego pre – to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju da štede, spremaju se za ofanzivu punog opsega. Najverovatnije će im trebati deset dana da prikupe rezerve. Nakon 15. februara možemo očekivati tu ofanzivu bilo kada.“, rekao je Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

Rat dostiže ključnu tačku. Kako se približava njegova prva godišnjica, Ukrajina više ne ostvaruje uspehe kao u drugoj polovini 2022. godine, a Rusija pritiska sa stotinama hiljada mobilizovanih rezervnih vojnika.

Predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će kadrovske promene na granici i frontu osnažiti vojne napore Ukrajine usred neizvesnosti oko budućnosti njegovog ministra odbrane, baš u trenutku kada Rusija napreduje na istoku prvi put u šest meseci.

U svom obraćanju u ponedeljak uveče, Zelenski je rekao da želi da kombinuje vojno i upravljačko iskustvo u lokalnoj i centralnoj vlasti, ali nije se direktno pozabavio zabunom oko toga da li će njegov ministar obrane Oleksij Reznjikov biti smenjen.

„U brojnim regionima, posebno onima na granici ili na prvoj liniji, imenovaćemo čelnike s vojnim iskustvom. One koji mogu da se pokažu najdelotvornijim u odbrani od postojećih pretnji“, rekao je.

Reznikov je rekao za Ukrajinsku pravdu tokom vikenda da obaveštajni podaci sugerišu da će nova ruska ofanziva verovatno doći sa istoka ili juga.

„Njihov san je da prošire kopneni koridor do Krima kako bi se nastavilo snabdevanje. Stoga su, naravno, ključni rizici istok, jug, a nakon toga sever“, rekao je.

Moskva je anektirala Krim 2014.

Ukrajinski odbrambeni analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da bi nova ruska ofanziva mogla da dođe iz jednog od četiri smera – istočna regija Lugansk, regija Donjeck, regija Zaporožja, kao i grad i luka Marijupolj.

„Stvari su ozbiljnije u regiji Donjecka, posebno oko Bahmuta i Avdivke. Rusi će da pojačaju svoje kontingente tamo, kao i opremu i padobranske snage“, rekao je Kovalenko za ukrajinski radio NV.

Mesecima je glavni ruski cilj u istočnoj Ukrajini bio Bahmut, gde su njeni državni mediji objavili da je plaćenička grupa Vagner stekla uporište.

Ukrajina je u ponedeljak uveče saopštila da su ruske snage tamo u poslednja 24 sata uvežbavale tenkovsku, minobacačku i artiljerijsku vatru.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner