Хроника

Британска министарка Путину: Инвазија на Украјину би прошла као она у Авганистану

Штампа
петак, 21. јануар 2022.

Лиз Трас, Министарка спољних послова Велике Британије упозорила је Русију да би свака инвазија ове државе на Украјину довела до стравичног броја жртава, као што је то био случај у совјетско-авганистанском рату.

Трас је изјавила како је украјински сукоб део ширег спора између онога што се сматра либералним државама и аутократским системима попут Русије и Кине.

Такође, Трас је позвала Владимира Путина да одустане и одступи од Украјине пре него што направи огромну стратешку грешку.

„Кремљ није научио лекције из историје. Инвазија би била кобна. Довела би само до огромног губитка живота. То се догодило у совјетско-авганистанском сукобу, исто се поновило и у Чеченији“, појаснила је министарка, а преноси Гардијан.

Лиз је током говора позвала и савезнике да се уједине и додатно подрже Украјину.

„Наставићемо да подржавамо Украјину и позивамо Русију да се укључи у смислене разговоре. Оно што се дешава на истоку Европе важно је за цео свет. Аутократе су се охрабриле као никада до сад. Русија жели да прошири диктатуру на цео свет. Због тога, режими попут Белорусије, Северне Кореје и Мијанмара налазе своје најближе савезнике у Пекингу и Москви“, рекла је Трас.

(Нова)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]