Početna strana > Hronika > Britanska ministarka Putinu: Invazija na Ukrajinu bi prošla kao ona u Avganistanu
Hronika

Britanska ministarka Putinu: Invazija na Ukrajinu bi prošla kao ona u Avganistanu

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. januar 2022.

Liz Tras, Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije upozorila je Rusiju da bi svaka invazija ove države na Ukrajinu dovela do stravičnog broja žrtava, kao što je to bio slučaj u sovjetsko-avganistanskom ratu.

Tras je izjavila kako je ukrajinski sukob deo šireg spora između onoga što se smatra liberalnim državama i autokratskim sistemima poput Rusije i Kine.

Takođe, Tras je pozvala Vladimira Putina da odustane i odstupi od Ukrajine pre nego što napravi ogromnu stratešku grešku.

„Kremlj nije naučio lekcije iz istorije. Invazija bi bila kobna. Dovela bi samo do ogromnog gubitka života. To se dogodilo u sovjetsko-avganistanskom sukobu, isto se ponovilo i u Čečeniji“, pojasnila je ministarka, a prenosi Gardijan.

Liz je tokom govora pozvala i saveznike da se ujedine i dodatno podrže Ukrajinu.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i pozivamo Rusiju da se uključi u smislene razgovore. Ono što se dešava na istoku Evrope važno je za ceo svet. Autokrate su se ohrabrile kao nikada do sad. Rusija želi da proširi diktaturu na ceo svet. Zbog toga, režimi poput Belorusije, Severne Koreje i Mijanmara nalaze svoje najbliže saveznike u Pekingu i Moskvi“, rekla je Tras.

(Nova)