Početna strana > Hronika > Brisel: Države EU usvojile predlog da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za pružanje vojne podrške Ukrajini, kao i pomoć u obnovi zemlje
Hronika

Brisel: Države EU usvojile predlog da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za pružanje vojne podrške Ukrajini, kao i pomoć u obnovi zemlje

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. maj 2024.

 Države Evropske unije usvojile su danas da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za pružanje vojne podrške Ukrajini, kao i pomoć u obnovi ratom razorene zemlje.

EU trenutno drži oko 210 milijardi evra sredstava ruske centralne banke, od kojih je većina u Belgiji. Novac je zamrznut kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu.

Procenjuje se da bi samo kamata na taj novac mogla da obezbedi oko 3 milijarde evra svake godine. Ukrajina saopštava da joj je oružje preko potrebno jer Rusija vojno napreduje u ofanzivi na delove njene teritorije.

Iz Brisela je saopšteno da će 90 odsto novca biti uključeno u Evropski fond za mir, koji mnoge zemlje EU već koriste za finansiranje oružja i municije za Ukrajinu.

Preostalih 10 odsto bi bilo uloženo u budžet EU. Zvaničnici su rekli da bi prva tranša tih sredstava mogla biti dostupna u julu.

(Beta-AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner