Početna strana > Hronika > Branko Lukovac: Rusija može pokušati da spreči poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO
Hronika

Branko Lukovac: Rusija može pokušati da spreči poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 02. novembar 2015.

PODGORICA - Angažovanje Rusije u vezi sa nedavnim protestima u Podgorici direktno je povezano sa planiranim decembarskim ministarskim sastankom NATO-a, na kojem se očekuje konsensus za upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo u Alijansi, smatra bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

"Ne bih isključio ni nove diplomatske i političke korake, kojim bi se pokušalo uticati, kako na političke odnose u Crnoj Gori, tako i na NATO i njegove članice, da se spreči ili izbegne donošenje takve odluke“, kazao je Lukovac agenciji MINA.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da odnosi Crne Gore i Rusije, koji imaju dugu tradiciju, trpe već neko vreme, a sada još dodatno, zbog najnovije eskalacije optužbi i polemike u vezi opredeljenja Crne Gore da bude deo evroatlantskih integracija i, u vezi sa tim, okončanja protesta Demokratskog fronta (DF).

On smatra da je već ranije, povodom posete premijera Mila Đukanovića SAD-u, javno reagovanje Moskve na jasno iskazano opređeljenje Crne Gore da bude deo evroatlantskih integracija, bilo neuobičajeno oštro.

Lukovac je ocenio da nikako nije u interesu Crne Gore dalje zaoštravanje odnosa sa Rusijom, "bez sumnje jednom od najvećih sila i najvažnijih činilaca međunarodnih odnosa".

Crnogorska diplomatija bi, kako je naveo, sada morala pokazati inicijativu za organizovanje susreta na visokom nivou, kako bi se prevazišle prisutne razlike i teškoće i dao podstrek daljem razvoju odnosa.

(Tanjug)