Хроника

Бранислав Тиодоровић: Ако овај тренд вакцинације потраје још месец-два, да вакцинишемо све, крајем пролећа можемо имати смиривање и контролисану ситуацију

Штампа
среда, 20. јануар 2021.

 "Ако овај тренд вакцинације потраје још месец-два, да вакцинишемо све, крајем пролећа можемо имати смиривање и контролисану ситуацију, да уђемо у лето са спорадичним случајевима", поручује епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

На више од 40 пунктова обавља се вакцинација у Нишу, а подаци показују да је велико интересовање.

„Задовољан сам, било би добро да овакав интерес потраје, да обухватимо све више људи, да имамо тенд опадања броја оболелих. Сви желимо да то буде што пре, ако ово потраје још месец-два, да вакцинишемо све, крајем пролећа имаћемо смиривање и контролисану ситуацију, да улазимо у лето са спорадичним случајевима. У Нишу је веома успешно спроведена вакцинација здравствених радника Фајзером, добар тренд и наставиће се, чекамо нову количину Фајзерове вакцне“, рекао је Тиодоровић.

Како објашњава, све вакцине имају један циљ – заштитити здравље људи и разликују се само по технологији.

„Технологија не утиче како ће се развити имунитет. Важно је да се прими доступна вакцина, свака вакцина којом располажемо може да да добар одговор, ниједна не штити 100 одсто, свака штити онолико колико је безбедна, али то зависи и од самог организма. Код хроничних и тежих болесника је довољно да штити да не дође до тежих облика. Треба сви да схватимо да смо осетљиви на вирус и да вакцинацијом једино можемо до колективног имунитета“, појаснио је епидемиолог.

Када су у питању нуспојаве, Тиодоровић каже да постоје код свих вакцина и да сваки произвођач то нагласи.

„Сваки лекар је добио упутство шта све може да се деси и на то се скреће пажња. За хроничне болеснике је најважније да њихов лекар каже да ли су спремни за вакцинацију, да ли је њихов статус под контролом, а сви здрави могу да приме без проблема“, каже он.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији, Тиодоровић каже да се још може сматрати неповољном.

„Немамо жаришта као што смо имали, ситуација се смирује, важно је одржати ситуацију још неко време. Ако тенденција буде опадање броја оболелих, онда можемо говорити о ублажавању мера. Сада када се врши вакцинација важно је да имамо контролисану ситуацију и ту смо сви сагласни. Сваки дан пратимо, сваки сат, на основу тога ћемо проценити да ли ћемо продужити мере или ћемо ублажити. Морамо бити економски, али пажљиво спроводити мере.

За нови сој коронавируса каже да је познат по бржем ширењу и по можда већој заразности, али, клинички гледано, симптоми су исти, нема разлике у односу на већ познати вирус, као и да све вакцине делују против њега.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]