Početna strana > Hronika > Branislav Čanak: Svaka politička partija ima svoje NVO
Hronika

Branislav Čanak: Svaka politička partija ima svoje NVO

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 14. jul 2011.

Beograd - Demokratska stranka, najveća članica vladajuće koalicije, nije jedina za koju se sumnja da ima „satelitske“ nevladine organizacije, zbog finansijske koristi i kanalisanja skrivenih političkih uticaja, o čemu je naš list juče pisao.

Tekstovi u Danasu o tome da su Ujedinjeni regioni Srbije registrovani kao udruženje građana, odnosno da DS formira nevladine organizacije, izazvali su brojne reakcije i u političkim partijama i u civilnom sektoru. Kako ističu naši sagovornici, sve stranke vlasti, ali i mnoge u opoziciji, imaju „suviše tesne“ veze sa NVO, a tu, pored demokrata, prednjače LDP i G17 plus.

Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost, za Danas kaže da je „dugo ispadao naivan“ verujući da su nevladine organizacije, kako im ime kaže, zaista izvan sfere vlade i vlasti. Čanak navodi da veruje u to da svaka stranka ima niz NVO s kojima sarađuje. „Čak se primećuje da tradicionalne NVO navijaju za određene političke stranke. Izgleda da partijama ni to nije dovoljno, pa i same osnivaju svoje NVO“, zaključuje Čanak.

Nevladina organizacija Akademika - Akademska grupa ukazala je Danasu na moguće nezakonite radnje i zloupotrebe prilikom dodeljivanja novca namenjenog organizacijama civilnog društva za realizaciju projekata na konkursu koji je sprovela Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

Akademika je 13. juna ove godine, na osnovu uvida u dokumentaciju, uputila Gradu Beogradu, Gradskoj upravi, Agenciji za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, gradonačelniku Draganu Đilasu, kao i odborničkoj kancelariji Skupštine Beograda, pritužbu protiv Komisije Agencije, same Agencije, gradonačelnika Đilasa i Sekretarijata za finansije zbog toga što su prilikom izbora projekata NVO za finansiranje „mogućim nesavesnim, pristrasnim i nezakonitim radom, nepoštovanjem opštih uslova konkursa i zakona, propuštanjem da sprovedu nadzor nad konkursom, moguće nezakonito omogućili pribavljanje ekonomske koristi određenim udruženjima, a na štetu drugih čije projekte nisu odabrali“.

Aleksandar Đerić, programski direktor Akademike, za Danas kaže da je analizom dokumenata, koje su dobili na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, zaključeno da je na konkursu novac dobilo 15 NVO od kojih čak 13 nisu ispunile opšte uslove konkursa, dok je Komisija Agencije zbog nepotpune dokumentacije odbila 71 od 146 prijava.

Prema navodima pritužbe, Omladina Jazasa i Beosuport, koje su ukupno dobile 2,2 miliona dinara, osim neispunjavanja formalnih uslova, nisu podnele fotokopiju osnivačkog akta. Akademika navodi i da postoji mogućnost da je budžet grada Beograda oštećen za taj iznos i da je uvidom u dokumentaciju moguće videti da je komisija bila neselektivna, jer su druge organizacije odbijene zato što nisu dostavile elektronsku verziju projekta, overeno rešenje iz APR, a jedna i zato što je zakasnila sedam minuta u predaji prijave na pisarnici gradske uprave.

U pritužbi je posebno zanimljiv slučaj udruženja Studentski liberalni klub koje se u javnosti promoviše kao udruženje koje za cilj ima „širenje ideje liberalizma“. Prema navodima pritužbe, Agencija je ovoj NVO dodelila sredstva za štampanje časopisa Slobodni student, u kome se pojavljuju predstavnici LDP, a sam časopis se distribuira među studentima, iako je političko delovanje nedozvoljeno na univerzitetu.

Đerić navodi da još nisu dobili odgovor na pritužbu od onih kojima je upućena. „Kada bude istekao rok za odgovor Akademika će doneti odluku o eventualnom podnošenju krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica“, kaže Đerić.

- Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima odbacuje navode o neregularnostima prilikom odabira projekata za finansiranje. Grad Beograd već godinama pomaže udruženja isključivo putem javnih konkursa, na transparentan i odgovoran način - kaže za Danas direktor Agencije Darko Runić povodom navoda iz jučerašnjeg teksta u našem listu da se spekuliše da NVO bliske LDP imaju olakšan „prolaz“ za fondove Agencije.

(Danas)