Početna strana > Hronika > Branimir Nestorović: Neke mere smo morali da donesemo, ali nismo znali šta, jer različite zemlje koriste različite strategije; Predrag Kon: Sve vreme smo znali šta radimo
Hronika

Branimir Nestorović: Neke mere smo morali da donesemo, ali nismo znali šta, jer različite zemlje koriste različite strategije; Predrag Kon: Sve vreme smo znali šta radimo

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. maj 2020.

 Epidemiolog Predrag Kon i pulmolog Branimir Nestorović, obojica članovi Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa, izneli su oprečna mišljenja na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona". Dok Nestorović tvrdi da su na početku epidemije morale da se donesu neke mere, "a ne znate šta da donesete i koju strategiju da odaberete", Kon ističe da "smo sve vreme tačno znali šta radimo".

"Odajem priznanje kineskim kolegama, tu smo dobili par nekih inforamcija koje su nama bile insajderske, veoma važne. U Vuhanu se završavala epidemija, u zemljama zapadne Evrpe je tek počinjala. Mi smo morali da donesemo neke mere, a ne znate šta da donesete. Koju strategiju da odaberete. Vidite, razne zemlje su odabrale razne strategije. Neki su odabrali da ostanu otvoreni i mogu da kažem da su nadrljali. Neki su odabrali da na početku budu strogo zatvoreni i da se brzo relaksiraju. A mi smo negde između, naš model je bio hibridni model", rekao je Nestorović i dodao da izgleda da je to bila dobitna kombinacija.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da je jako važno naglasiti da je Krizni štab sve vreme znao šta radi.

"Bez sekunde dvoumljenja, za mene su važni trenuci bili proglašenje vanrednog stanja, koje je automatski značilo da ćemo sve mere moći da sprovedemo. Drugi važan trenutak je dolazak opreme i kolega iz Kine, koji su nas usmerili onog trenutka kada smo pričali o kućnoj izolaciji", objasnio je Kon.

On je dodao da je uvođenjem vanrednog stanja policija otkrivala do koje mere se nisu poštovale odredbe ni samoizolacije ni kućne izolacije.

(N1)