Хроника

Бранимир Несторовић: Коронавирус је за једну гурпу људи безопасан, а за једну групу смртоносан; Наш суштински проблем су људи који су дошли из иностранства

Штампа
петак, 03. април 2020.

 Овај вирус је специфичан јер је за једну гурпу људи безопасан, а за једну групу смртоносан, каже пулмолог Бранимир Несторовић.

"Првенствено, опасно је за старије људе, посебно са болестима, то је ризична група. Проблем је био што смо ми нагласили у почетку те ризичне групе, па су се људи слободно шеткали", објашњава доктор Несторовић за ТВ Б92.

Према његовима речима, Србија је у много бољој позицији него Италија и Шпанија, које су највише погођене.

 

"Нама се на срећу не дешава то што се дешава у Италији и Шпанији. Ми смо на 27. дану епидемије и наше бројке су 20 посто мање него њихове у тим данима.

Ако сутра не буде овако лоше, то значи да ћемо достићи тај плато и да ће се вероватно зауставити на том неком броју", рекао је др Несторовић.

Он је додао да је Америка тек на почетку борбе са епидемијом.

"На почетку смо имали мало тестова, сви су имали мало тестова и били су непоуздани. Тако је и тренутно у САД, они су сад ана почетку, још нису у још узлазној фази. Могло би да буде између 100.000 и 200.000 умрлих. То се десило у Великој Британији, нису у почетку довољно озбиљно схватили."

"Ми смо као Јужна Кореја рецимо. Успели смо да заравнимо ту криву. Нисмо изашли из опасности, следећа недеља је битна", каже др Бранимир Несторовић.

"Наш суштински проблем су људи који су дошли из иностранства. Тако је и дошло до градова жаришта."

Доктор је објаснио да тренутно постоје три модела када је у питању престајање епидемије коронавируса.

"Постоје три модела: Први, да ће нестати скроз, други да ће нестати на лето, а појавити се на јесен и трећа да ће током лета нестати и вратити на зиму", објаснио је др Несторовић у емисији Фокус.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]