Početna strana > Hronika > Božidar Đelić: Nije tačno da su blokirane evropske integracije
Hronika

Božidar Đelić: Nije tačno da su blokirane evropske integracije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 02. jun 2009.

BEOGRAD – Potpredsednik vlade Božidar Đelić je odbacio ocene da je evropska integracija Srbije blokirana, ali i naveo da je taj proces sada za sve potencijalne članice otežan zbog ekonomske krize.

Đelić je u Skupštini rekao da je pred Srbijom politički uslov koji se odnosi na saradnju sa Haškim tribunalom i istakao da je od 1. juna zvanična pozicija SAD da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Đelić je naveo da će 15. juna na Savetu ministara EU biti pokrenuto pitanje primene Prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali i dodao da to ne znači da će Holandija odustati od insistiranja u ispunjenju uslova koji se odnosi na hapšenje Ratka Mladića.

Potpredsednik vlade je rekao da Srbija ima sedam puta veće koristi od primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nego što taj sporazum košta Srbiju.

Đelić je rekao da je od polovine prošle godine proces evropske integracije za sve zemlje težak s obzirom na ekonomsku krizu koja je stigla iz SAD a zbog koje ispašta Evropa, kao i zbog toga što su pojedine države EU „odbile Lisabonski sporazum”.

Povodom vizne liberalizacije, on je podsetio da je Evropska komisija podelila izveštaj o napretku Srbije zemljama belog šengena i da se o tome vodi aktivan dijalog.

Đelić je kazao da kapaciteti tehnički postoje i podsetio da je Srbija do sada idala 620.000 biometrijskih pasoša i da će do kraja godine biti podeljeno više od milion pasoša.

Poslanici su ukazali Đeliću da je više puta davao rokove kako za viznu liberalizaciju tako i za ulazak Srbije u EU i kritikovali ga zbog toga.

Đelić je odgovorio da ne govore zvaničnici Srbije tek tako o rokovima nego na osnovu izjava više stranih zvaničnika koji su „očekivali pozitivan efekat”.

Pitanja o evropskim integracijama postavio je šef Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, koji je ocenio da je taj proces zaustavljen zbog nesposobnosti srpskih vlasti.

Jovanović je naveo da je premijer Mirko Cvetković za godinu dana samo jednom bio u Briselu i da tokom te posete nije progovorio ni reč, da i pored obećanja Srbija nije istakla kandidaturu za EU, nije liberalizovan vizni režim, a da je ideja evropske Srbije kompromitovana.

Jovanović je ukazao da Skupština nije crna rupa u evropskoj integraciji i „paravan za nesposobnost” jer je usvojen niz zakona za približavanje EU, ali da je problem u primeni tih propisa.

Na pitanje poslanika Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića o zakonu o denacionalizaciji, Đelić je rekao da taj zakon nije samo uslov za evropske integracije nego i nešto što Srbija želi i hoće da uradi.

Đelić je naveo da će taj zakon biti usvojen do kraja godine i da će biti sačinjen „po finansijskom guberu” Srbije, a ne na nerealnim obećanjima.

(Beta)