Хроника

Божидар Ђелић: Не очекујем скору промену холандског става

Штампа
субота, 06. јун 2009.

БЕОГРАД - Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да је Холандија показала веома тврд став по питању одмрзавања примене споразума између Србије и Европске уније, чиме се њена политика нашла у раскораку са ставом других држава ЕУ и САД, које су процениле да Србија у пуној мери сарађује са Хашким трибуналом.

"Не треба очекивати промену холандског става на кратки рок. Зато је више него икада важно да завршимо сарадњу са Хашким трибуналом. Верујем да ће све позитивнији извештаји Сержа Брамерца и став других земаља о сарадњи Србије са Хашким трибуналом на дужи рок имати неког ефекта", рекао је Ђелић у интервјуу Танјугу.

Ђелић је, међутим, истакао да ова година неће бити изгубљена са становишта европских интеграција, и да Србија наставља да чини све што је у њеној моћи да оконча сарадњу са Хашким трибуналом и да дође до одмрзавања Прелазног трговинског споразума.

Ђелић је истакао да је став потпредседника Европске комисије Жака Бароа, који је најавио могућност укидања виза за путовање у земље ЕУ, "најснажнија подршка Србији до данас", и да је веома близу тренутак када ће се Србија наћи на белој шенгенској листи.

Он је рекао да Србија не треба да лицитира са датумима када ће визе бити укинуте, али је нагласио да изјава Бароа да до тога може доћи до краја године има велику тежину.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]