Početna strana > Hronika > Božidar Đelić: Ne očekujem skoru promenu holandskog stava
Hronika

Božidar Đelić: Ne očekujem skoru promenu holandskog stava

PDF Štampa El. pošta
subota, 06. jun 2009.

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je Holandija pokazala veoma tvrd stav po pitanju odmrzavanja primene sporazuma između Srbije i Evropske unije, čime se njena politika našla u raskoraku sa stavom drugih država EU i SAD, koje su procenile da Srbija u punoj meri sarađuje sa Haškim tribunalom.

"Ne treba očekivati promenu holandskog stava na kratki rok. Zato je više nego ikada važno da završimo saradnju sa Haškim tribunalom. Verujem da će sve pozitivniji izveštaji Serža Bramerca i stav drugih zemalja o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom na duži rok imati nekog efekta", rekao je Đelić u intervjuu Tanjugu.

Đelić je, međutim, istakao da ova godina neće biti izgubljena sa stanovišta evropskih integracija, i da Srbija nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da okonča saradnju sa Haškim tribunalom i da dođe do odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Đelić je istakao da je stav potpredsednika Evropske komisije Žaka Baroa, koji je najavio mogućnost ukidanja viza za putovanje u zemlje EU, "najsnažnija podrška Srbiji do danas", i da je veoma blizu trenutak kada će se Srbija naći na beloj šengenskoj listi.

On je rekao da Srbija ne treba da licitira sa datumima kada će vize biti ukinute, ali je naglasio da izjava Baroa da do toga može doći do kraja godine ima veliku težinu.

(Politika)