Početna strana > Hronika > Boško Mijatović: Suficit u budžetu nije uvek dobra stvar - Srbija nije krava muzara
Hronika

Boško Mijatović: Suficit u budžetu nije uvek dobra stvar - Srbija nije krava muzara

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. februar 2019.

Ministar finansija izjavio je da je budžetski suficit u januaru bio tri puta veći od planiranog. Time, svakako, reklamira vladu čiji je član. Ali, potreban je oprez pre nego što mu se upute čestitke.

Prvo, nije izvesno da ministarstvo raspolaže definitivnim podacima za januar, posebno o rashodima, tako da verovatno ni njegov “podatak” nije tačan. Ovo tim pre što nije naveo nikakve podatke o prihodima i rashodima u milijardama dinara, već samo okviran i neproverljiv odnos. Zatim, niko van Ministarstva finansija (i eventualno MMF-a) ne zna koliki je suficit planiran za januar, pa siniša mali može da priča šta hoće, čak i netačnosti bez rizika da bude uhvaćen u laži.

Drugo, možda je planiran mali suficit, pa da je i trostruko veći zanemarljiv iznos kojim se ne treba hvaliti. Kako rekosmo, nije pomenuo nikakve iznose, pa ne znamo o čemu se radi.

Treće, sufucit u budžetu nije sam po sebi pozitivna stvar. Ukoliko je iznenađujući, kao što ovaj jeste, očigledno se radi o pogrešno planiranju. Zatim, višak naplate, ukoliko je priličan, ne treba spiskati na plate i penzije, već ili vratiti dugove ili odmah pripremiti smanjenje poreza (i doprinosa). Naplata dažbina veća od planirane uzima novac ne iz blagajne MMF-a već od građana i privrede Srbije, što je loše kako za potrošnju u zemlji, tako i za vitalnost privrede. Srbija nije krava muzara da je treba iscediti do maksimuma.

(Srbija i svet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner