Početna strana > Hronika > Borko Stefanović u razgovoru sa Kristoferom Hilom: Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU
Hronika

Borko Stefanović u razgovoru sa Kristoferom Hilom: Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU

PDF Štampa El. pošta
sreda, 05. oktobar 2022.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je na sastanku sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom da punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje prioritet Srbije i dodao je da zbog toga mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

On je istakao da će kao predsednik Odbora za spoljne poslove iskoristiti priliku da sazove sednicu Odbora na kojoj bi se o tome raspravljalo, nakon čega bi se ta tačka našla i na plenarnoj sednici parlamenta.

Tokom sastanka bilo je reči i o reperkusijama koje bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji, imalo na srpsku privredu, a u svetlu toga Stefanović se dotakao i situacije na relaciji Beograd-Priština, rekavši da ona može biti rešena isključivo dijalogom i da zamrznut konflikt nije rešenje.

Stefanović je naglasio da je poređenje pitanja Kosova i Metohije i Ukrajine odgovarajuće u smislu međunarodnih i bezbednosnih posledica sukoba, kao i da će Srbija poštovati svoj Ustav i volju naroda po pitanju statusa KiM.

Ambasador Hil se složio da je obaveza svih članica za pristupanje EU – da slede njenu politiku.

On je istakao da Srbija ima podršku SAD na putu evrointegracija, kao i da se Amerika trudi da ostvari što bližu saradnju sa zemljama Evrope.

(N1)