Početna strana > Hronika > Borko Stefanović: Dogovor nije ispunjen, KFOR pomaže kosovskoj policiji da preuzme prelaze
Hronika

Borko Stefanović: Dogovor nije ispunjen, KFOR pomaže kosovskoj policiji da preuzme prelaze

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. jul 2011.

Vođa beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović rekao je danas u Zvečanu da dogovor, postignut sa Kforom, još nije ispunjen i ukazao da Kfor pomaže kosovskoj policiji da preuzme administrativne prelaze.

"Situacija je jako teška. Treba ostaviti šansu (Erhardu) Bileru koji trenutno vodi telefonski razgovor s ciljem da dogovor bude ispunjen", rekao je Stefanović novinarima u Zvečanu. On je, takođe, pozvao Kfor da ne dozvoli da bude istrument Prištine.

Stefanović zajedno sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem razgovara sa komandatom Kfora Bilerom o trenutnoj situaciji na severu Kosova i dogovoru koji je juče postignut o povlačenju kosovskih specijalaca sa prelaza Jarinje i Brnjak.

Sastanak je trenutno prekinut zbog razgovora koji obavlja Biler, i posle toga bi trebalo da bude nastavljen. Stefanović je zamolio građane da ostanu na ulicama, pripravni, ali da još ne obnavljaju barikade.

Barikade prema Jarinju nisu uklonjene

U Zvečanu, na magistralnom putu koji vodi prema administrativnom prelazu Jarinje, i dalje su postavljene barikade koje će lokalni Srbi, kako kažu, ukloniti ukoliko se primeni dogovor srpskih zvaničnika i komandanta Kfora o vraćanju stvari u pređašnje stanje. U toku je sastanak Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića sa komandantom Kfora, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je u međuvremenu da su se pripadnici ROSU povukli sa severa pokrajine.

Sastanak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borka Stefanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera počeo je oko podneva u Zvečanu.

U razgovorima učestvuju i predstavnici Srba sa severa Kosova, a sastanku se pridružio i episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije.

Oni će razgovarati o dogovoru o povlačenju kosovskih specijalaca u Prištinu, koji je postignut u utorak uveče posle 20 sati i odlučnog reagovanja Beograda ali i međunarodne zajednice na pokušaj kosovskih vlasti da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. 

(Tanjug)