Početna strana > Hronika > Borislav Stefanović: Sledeća runda pregovora sa Prištinom o diplomama, struji, katastru i telekomunikacijama
Hronika

Borislav Stefanović: Sledeća runda pregovora sa Prištinom o diplomama, struji, katastru i telekomunikacijama

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. jul 2011.

Beograd – Teme sledeće runde pregovora Beograda i Prištine biće problemi univerzitetskih diploma, katastra, struje i telekomunikacija, kaže za B92 Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije je te teme usaglašavao s Robertom Kuperom, posrednikom EU u pregovorima Beograda i Prištine.

"Detaljno smo prošli kroz teme koje nas očekuju, izneli smo naše stavove i čuli mišljenje Prištine", kaže Stefanović. On najavljuje da bi nova runda pregovora Beograda i Prištine trebalo da bude održana krajem jula.

"I dalje nastavljamo da rešavamo konkretne životne probleme ljudi čuvajući naš suverenitet i poziciju oko Kosova i Metohije. To su poznati problemi poput univerzitetskih diploma, katastra, električne energije, telekomunikacija i carinskih pečata", kaže Stefanović za B92. 

Stefanović očekuje da će se lakše doći do rešenja pitanja diploma i katastra, a da će teže ići usaglašavanje stavova o telekomunikacijama i električnoj energiji. 

"Za Beograd je jako značajno pitanje snabdevanja strujom srpskih enklava a takođe je potpuno jasno da se mora rešiti problem oko telekomunikacija jer Srbima južno od Ibra treba omogućiti da imaju 064 broj i da mogu normalno da koriste svoje mobilne telefone", ističe Borko Stefanović. 

S Kuperom je u Beogradu razgovarano i o primeni onoga što su se kroz dijalog Beograd i Priština dogovorili. Zato će biti formirana tripartitna komisija, u kojoj će biti predstavnici Beograda, Prištine i EU, koja će nadgledati kako se dogovoreni sporazumi primenjuju. 

"Beograd će imati svoje predstavnike, eksperte, u više komisija koje će biti zadužene za implementaciju svake dogovorene teme. U slučaju problema, a siguran sam da će ih biti, oni će moći vrlo efikasno da ih uklone. Ako u tome ne uspeju, te teme se vraćaju na pregovarački proces", kaže šef pregovaračkog tima Beograda. 

U prethodnoj rundi pregovora Beograda i Prištine, krajem juna u Briselu, dogovoreno je rešavanje pitanja matičnih knjiga, slobode kretanja i registarskih tablica.

Stefanović očekuje da će dogovor postignut s Prištinom vrlo brzo profunkcionisati. On najavljuje da će Vlada Srbije uskoro doneti odluku i zaključak o rezultatima pregovaračkog procesa, o čemu će biti obavešten i parlament. 

On ponavlja da su sva rešenja u korist kosovskih Srba i da je i dalje očuvana pozicija Srbije i njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Takođe navodi i da je Robert Kuper još jednom ponovio svoju "statusno neutralnu poziciju u ovom dijalogu". 

Borko Stefanović ukazuje i na to da je zbog ovih pregovora Priština pod mnogo većim problemima i pritiskom. On navodi da kosovska opozicija traži i prekid pregovora jer "nisu u formi međudržavnih". 

"Tu je jedna dodirna tačka između prištinske i jednog dela naše opozicije, što nije korisno za dijalog. Ovo je jedini okvir koji će moći da rešava konkretne životne probleme, sve ostalo je politikanstvo", ističe Stefanović.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner