Početna strana > Hronika > Borislav Stefanović: Dogovor sa Prištinom ne predstavlja ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova
Hronika

Borislav Stefanović: Dogovor sa Prištinom ne predstavlja ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. jul 2011.

Beograd – Borislav Stefanović rekao da rešavanje pitanja slobode kretanja građana i razmena matičnih knjiga ne predstavlja ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom je kazao da je jučerašnjim dogovorom sa prištinskim timom učinjen napredak.

"Poboljšana je situacija Srba koji žive južno od Ibra, kao i da je Srbima na Kosovu omogućena sloboda kretanja", rekao je on je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Komentarišući tvrdnje šefa prištinskog pregovaračkog tima Edite Tahiri da je Srbija time napravila korak ka priznanju nezavisnosti Kosova, Stefanović je kazao da je Tahiri to izjavila iz unutar-političkih razloga i usled vekikog pritiska svoje opozicije.

Stefanović je kazao da Srbija neće prestati da obavlja nijednu od funkcija, što podrazumeva da će nastaviti da izdaje lična dokumenta i registarske tablice Srbima sa Kosova.

On se osvrnuo i na kritike opozicije usmerene na tok i rezultate pregovora sa Prištinom, ocenjujući ih "politikantskim" i pozivajući predstavnike opozicije da iznesu konkretne predloge rešenja kosovskog problema.

Stefanović je dodao da pregovori Beograda i Prištine predstavljaju odvojen proces od pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), ali da uprkos tome, uspeh pregovora može imati uticaj na brzinu učlanjena Srbije u EU.

"Proces je odvojen, ali kreira bolju atmosferu i dovodi nas u situaciju da možemo nastaviti evropske integracije sa manje pritisaka i političkih uticaja", rekao je on.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner