Хроника

Борислав Стефановић: Договор с Приштином је у складу с националним интересима Србије

Штампа
петак, 24. фебруар 2012.

Брисел - Шеф београдског преговарачког тима изјавио да је договор који је с Приштином постигнут у Бриселу у потпуности у складу с националним интересима Србије.

Он је рекао да споразум о регионалном представљању укључује да ће изнад натписа Косово стајати звездица а у фусноти ће писати "Овај назив не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и одлуком Међународног суда правде о косовској декларацији о независности".

"Захтев Приштине да се у фусноту укључи и посебна референца на декларацију о независности Косова није испуњен", казао је Стефановић.

Он је истакао да садржај фусноте у потпуном складу како са српским националним интересима, тако и са Резолуцијом 1244 и Уставом Србије.

"Хоћу да са вама поделим задовољство због успешног исхода ове вишечасовне и вишедневне дипломатске борбе", рекао је Стефановић.

Он је навео да је сада јасно да су сви критеријуми које је Европски савет поставио да би Србија добила статус кандидата потпуно испуњени. "Сада је на ЕУ и земљама чланицама да донесу одлуку у складу са закључцима Савета", рекао је Стефановић.

Шеф београдског тима је подсетио да је након данашњих разговора у потпуности испуњен захтев да се успостави слобода кретања, договори преимена споразума о прелазима а испуњен је и најважнији критеријум - споразум о регионалном представљању Косова.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]