Početna strana > Hronika > Borislav Stefanović: Dogovor s Prištinom je u skladu s nacionalnim interesima Srbije
Hronika

Borislav Stefanović: Dogovor s Prištinom je u skladu s nacionalnim interesima Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. februar 2012.

Brisel - Šef beogradskog pregovaračkog tima izjavio da je dogovor koji je s Prištinom postignut u Briselu u potpunosti u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

On je rekao da sporazum o regionalnom predstavljanju uključuje da će iznad natpisa Kosovo stajati zvezdica a u fusnoti će pisati "Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

"Zahtev Prištine da se u fusnotu uključi i posebna referenca na deklaraciju o nezavisnosti Kosova nije ispunjen", kazao je Stefanović.

On je istakao da sadržaj fusnote u potpunom skladu kako sa srpskim nacionalnim interesima, tako i sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

"Hoću da sa vama podelim zadovoljstvo zbog uspešnog ishoda ove višečasovne i višednevne diplomatske borbe", rekao je Stefanović.

On je naveo da je sada jasno da su svi kriterijumi koje je Evropski savet postavio da bi Srbija dobila status kandidata potpuno ispunjeni. "Sada je na EU i zemljama članicama da donesu odluku u skladu sa zaključcima Saveta", rekao je Stefanović.

Šef beogradskog tima je podsetio da je nakon današnjih razgovora u potpunosti ispunjen zahtev da se uspostavi sloboda kretanja, dogovori preimena sporazuma o prelazima a ispunjen je i najvažniji kriterijum - sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova.

(Tanjug)