Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Srbija ne može i ne sme da odustane od svoje evropske budućnosti
Hronika

Boris Tadić: Srbija ne može i ne sme da odustane od svoje evropske budućnosti

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. decembar 2011.

Reagujući na današnju odluku iz Brisela, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija ne može i ne sme da odustane od svoje evropske budućnosti.

"Nezavisno od od toga da li Evropa ima problema sa proširenjem, mi pripadamo njoj. Srbija pripada Evropi i kulturno i ekonomski, kao i u domenu politike, bezbednosti i u svakom drugom smislu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima bilo kakva izolocija bila bi suprotna našim interesima i imala bi dalekosežne i duboke posledice po život građana.

Lideri EU odlučili su danas, na samitu u Briselu, da u februaru bude data procena o Srbiji a odluka o njenoj kandidaturi za članstvo u EU u martu.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Tadić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo ni implicitno ni eksplicitno.

"Srbija ima svoja legitimna prava na Kosovu i od građana ne treba kriti istinu da je naša politika na Kosovu danas ukrštena sa interesima da postanemo članica EU", naglasio je predsednik.

Tadić je ponovio da Srbija neće odustati od zahteva da se poštuje Rezolucija 1244 SB UN kada je u pitanju regionalno predstavljanje Prištine.

"Uveren sam da Rezolucija ostavlja mogućnost da se za Kosovo nađe rešenje održivo u dužem vremenskom periodu, da se uspostavi mir i stabilnost, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, pred Srbiju je bio postavljen i uslov da se odrekne Rezolucije 1244.

"Ja kao predsednik nikada takav zahtev neću prihvatiti. Neodustajanje od Rezolucije nije pitanje inata, nego pitanje principa i polazne osnove da se pronađe rešenje za Kosovo", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da nije razočaran odlukom iz Brisela i da ta odluka ne predstavlja poraz državne politike.

"Poraz ne doživite kada posrnete, već kada se ne uspravite. Mi ćemo se uspraviti. Nismo odustali ni u težim okolnostima, nećemo ni u ovoj. Kada bi nas ovakva odluka pokolebala pokazali bi veliku slabost", rekao je Tadić.

"Srbija i danas može da pogleda u oči EU jer smo ispunili ono što se od nas tražilo, sve zaključke Evropske komisije, a moje evropske kolege mogu da pitam da li su ispunili ono što su rekli, ali o tome neću da govorim javno", rekao je Tadić.

Lideri EU odlučili su danas, na samitu u Briselu, da u februaru bude data procena o Srbiji a odluka o njenoj kandidaturi za članstvo u EU u martu.

Predsednik Srbije čestitao je Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanje, kao i Crnoj Gori koja je dobila uslovni datum pregovora.

Predsednik Boris Tadić ponovo je pozvao građane da se povuku sa barikada na severu Kosova.

"Uputio sam mnogo poziva građanima Srbije i tražio konkretne mere da se povuku sa barikada, jer njima ne brane nacionalne ni vitalne interese. Ponovo im to tražimo", rekao je predsednik.

Apelovao je na Međunarodnu zajednicu da ne dovodi u pitanje život njegovih sunarodnika na KiM, a od političkih lidera da ne podstiču građane na barikade bez obzira na to šta im govore stranačke centrale.

(RTS)