Хроника

Борис Тадић: Србија избегла банкрот

Штампа
недеља, 14. новембар 2010.

Србија је избегла банкрот, оценио је последице деловања светске економске кризе на нашу земљу председник Србије Борис Тадић током јучерашње седнице Главног одбора Демократске странке, чији је лидер. Он је додао да Србија у тешким економским околностима није прешла црвену линију задуживања и да је успела да очува политичку стабилност и тај смер неће напуштати.

Али, нема места за оптимизам, председник најављује још две, најмање једну тешку годину, иако очекује привредни раст од три одсто.

- Можемо подизати стандард, попут неких земаља задужујући се, али цену тога плаћала би наша деца у будућности - рекао је Тадић.

Он је подсетио да је власт у дијалогу са синдикатима и грађанима обезбедила подршку за мере економске политике “које су погодиле џеп сваке породице у земљи”.

- Грађани би требало да знају да то што су они трпели за време кризе јесте претпоставка да нам буде боље јер би енормним задуживањима терет опоравка пао на нашу децу - објаснио је Тадић.

Највећу одговорност за одржавање економске стабилности Тадић је адресирао на име Владе Србије и поручио да због тога ребаланс буџета и буџет морају бити јасно конципирани. Упозорио је да се не сме догодити да “поједина министарства подигну буџетска средства да би осигурала своју политичку промоцију”. Поручио је да синдикати не би требало да имају нереалне захтеве, а с друге стране да би чланови Владе требало да непрекидно одржавају социјални дијалог.

Тадић је такође апеловао на све који то могу да пруже помоћ угроженом становништву у Краљеву и затражио стриктну контролу помоћи која се слива на рачуне за оправак те области након катастрофе која је задесила. На самом почетку седнице градоначелник Краљева дао је извештај о ситуацији на терену наводећи да је 1.600 кућа урушено.
Ни речи о кандидатима за потпредседника

Најављујући изборну скупштину ДС за 18. децембар Тадић је рекао да је на њој отворено и место председника, као и да је спреман да на те страначке изборе изађе као и на све друге.

- Скупштина ДС-а мора да буде организована на демократским начелима и зато гласање мора да буде тајно и технолошки унапређено - рекао је Тадић. На Главном одбору није било речи о кандидатурама за потпредседнике странке. Оне се, иначе, подносе 15 дана пре Скупштине секретаријату странке. Главни одбор није одлучивао о давању слободног мандата посланицима, али се Тадић за то заложио. Члан Главног одбора ДС Захарије Трнавчевић саопштио је јуче да више није члан ДС-а због ангажмана у новоформираној Уједињеној сељачкој странци. 

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]