Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Srbija izbegla bankrot
Hronika

Boris Tadić: Srbija izbegla bankrot

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. novembar 2010.

Srbija je izbegla bankrot, ocenio je posledice delovanja svetske ekonomske krize na našu zemlju predsednik Srbije Boris Tadić tokom jučerašnje sednice Glavnog odbora Demokratske stranke, čiji je lider. On je dodao da Srbija u teškim ekonomskim okolnostima nije prešla crvenu liniju zaduživanja i da je uspela da očuva političku stabilnost i taj smer neće napuštati.

Ali, nema mesta za optimizam, predsednik najavljuje još dve, najmanje jednu tešku godinu, iako očekuje privredni rast od tri odsto.

- Možemo podizati standard, poput nekih zemalja zadužujući se, ali cenu toga plaćala bi naša deca u budućnosti - rekao je Tadić.

On je podsetio da je vlast u dijalogu sa sindikatima i građanima obezbedila podršku za mere ekonomske politike “koje su pogodile džep svake porodice u zemlji”.

- Građani bi trebalo da znaju da to što su oni trpeli za vreme krize jeste pretpostavka da nam bude bolje jer bi enormnim zaduživanjima teret oporavka pao na našu decu - objasnio je Tadić.

Najveću odgovornost za održavanje ekonomske stabilnosti Tadić je adresirao na ime Vlade Srbije i poručio da zbog toga rebalans budžeta i budžet moraju biti jasno koncipirani. Upozorio je da se ne sme dogoditi da “pojedina ministarstva podignu budžetska sredstva da bi osigurala svoju političku promociju”. Poručio je da sindikati ne bi trebalo da imaju nerealne zahteve, a s druge strane da bi članovi Vlade trebalo da neprekidno održavaju socijalni dijalog.

Tadić je takođe apelovao na sve koji to mogu da pruže pomoć ugroženom stanovništvu u Kraljevu i zatražio striktnu kontrolu pomoći koja se sliva na račune za opravak te oblasti nakon katastrofe koja je zadesila. Na samom početku sednice gradonačelnik Kraljeva dao je izveštaj o situaciji na terenu navodeći da je 1.600 kuća urušeno.
Ni reči o kandidatima za potpredsednika

Najavljujući izbornu skupštinu DS za 18. decembar Tadić je rekao da je na njoj otvoreno i mesto predsednika, kao i da je spreman da na te stranačke izbore izađe kao i na sve druge.

- Skupština DS-a mora da bude organizovana na demokratskim načelima i zato glasanje mora da bude tajno i tehnološki unapređeno - rekao je Tadić. Na Glavnom odboru nije bilo reči o kandidaturama za potpredsednike stranke. One se, inače, podnose 15 dana pre Skupštine sekretarijatu stranke. Glavni odbor nije odlučivao o davanju slobodnog mandata poslanicima, ali se Tadić za to založio. Član Glavnog odbora DS Zaharije Trnavčević saopštio je juče da više nije član DS-a zbog angažmana u novoformiranoj Ujedinjenoj seljačkoj stranci. 

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner