Хроника

Борис Тадић: Посета Кини је историјска за Србију

Штампа
уторак, 25. август 2009.

Разговорима са кинеским привредницима у Шангају, председник Србије Борис Тадић завршио је јуче петодневну посету Кини где су, уз њега, делегацију чинили и министар економије Млађан Динкић и шеф дипломатије Вук Јеремић.

Тадић је посету оценио као веома успешну, рекавши да су сада отворена врата Влади Србије и привредницима да стратешко партнерство остваре кроз економску добит, на обострану корист.

У разговору са председником Србије, на бизнис форуму о инвестирању и трговини у Шангају, кинески привредници су се распитивали о условима инвестирања у Србију, могућностима пословних аранжмана и економској ситуацији у југоисточној Европи. Тадић је рекао да Србија пружа мноштво могућности за покретање пословних аранжмана на обострану корист.

- Велико ми је задовољство и сматрам ову посету вашој земљи историјском за Србију. Иако на почетку 21. века Кина и Србија имају различите улоге, ми смо наше дугогодишње пријатељске односе остварили кроз стратешко партнерство - рекао је он.

Председник Србије је истакао да је Кина кључни економски фактор у свету, а да је Србија на европском путу, са централном позицијом у југоисточној Европи.

Министар економије Млађан Динкић рекао је да Београд има потребу да изгради метро и истакао да су кинеске компаније добродошле ако желе да се укључе у тај пројекат. Представљајући економске могућности Србије, Динкић је пренео спремност Владе у Београду да кинеским грађевинским компанијама да послове до једне милијарде евра у наредне три године на изградњи важних инфраструктурних пројеката.

На састанку председника Бориса Тадића са председником Ху Ђинтаом и премијером Вен Ђабаом договорено је да следећа фаза буду директна улагања кинеских компанија у Србију, нагласио је Динкић.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]