Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Poseta Kini je istorijska za Srbiju
Hronika

Boris Tadić: Poseta Kini je istorijska za Srbiju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. avgust 2009.

Razgovorima sa kineskim privrednicima u Šangaju, predsednik Srbije Boris Tadić završio je juče petodnevnu posetu Kini gde su, uz njega, delegaciju činili i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Tadić je posetu ocenio kao veoma uspešnu, rekavši da su sada otvorena vrata Vladi Srbije i privrednicima da strateško partnerstvo ostvare kroz ekonomsku dobit, na obostranu korist.

U razgovoru sa predsednikom Srbije, na biznis forumu o investiranju i trgovini u Šangaju, kineski privrednici su se raspitivali o uslovima investiranja u Srbiju, mogućnostima poslovnih aranžmana i ekonomskoj situaciji u jugoistočnoj Evropi. Tadić je rekao da Srbija pruža mnoštvo mogućnosti za pokretanje poslovnih aranžmana na obostranu korist.

- Veliko mi je zadovoljstvo i smatram ovu posetu vašoj zemlji istorijskom za Srbiju. Iako na početku 21. veka Kina i Srbija imaju različite uloge, mi smo naše dugogodišnje prijateljske odnose ostvarili kroz strateško partnerstvo - rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da je Kina ključni ekonomski faktor u svetu, a da je Srbija na evropskom putu, sa centralnom pozicijom u jugoistočnoj Evropi.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da Beograd ima potrebu da izgradi metro i istakao da su kineske kompanije dobrodošle ako žele da se uključe u taj projekat. Predstavljajući ekonomske mogućnosti Srbije, Dinkić je preneo spremnost Vlade u Beogradu da kineskim građevinskim kompanijama da poslove do jedne milijarde evra u naredne tri godine na izgradnji važnih infrastrukturnih projekata.

Na sastanku predsednika Borisa Tadića sa predsednikom Hu Đintaom i premijerom Ven Đabaom dogovoreno je da sledeća faza budu direktna ulaganja kineskih kompanija u Srbiju, naglasio je Dinkić.

(Blic)