Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Ocena suda u Londonu o neizručenju Ejupa Ganića je uvreda
Hronika

Boris Tadić: Ocena suda u Londonu o neizručenju Ejupa Ganića je uvreda

PDF Štampa El. pošta
petak, 30. jul 2010.

TARA – Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kao uvredu to što je sud Velike Britanije odluku o neizručenju člana nekadašnjeg ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji obrazložio da bi u Srbiji nekome bilo suđeno na osnovu politike a ne prava.

Tadić je rekao da je za njega potpuno neshvatljivo to da su se sudske institucije Velike Britanije usudile da daju političke implikacije srpskom pravosuđu.

Predsednik Srbije je to rekao na Tari u Školi prijateljstva organizacije Naša Srbija koju je posetio zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

„Odrastao sam sa uverenjem da u Evropi vlada pravo i da se ne mešaju pravo i politika. Taj komentar da bi ovde nekome bilo suđeno na osnovu politike a ne prava, to je i lična uvreda za mene kao predsednika Srbije i uvreda za Srbiju”, rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da bi institucije bilo koje zemlje morale da se klone takvih izjava.

„Za mene su to zaprepašćujuće izjave pogotovo što Srbija sudi svojim građanima za ratne zločine i pokazala je da na drakonske kazne osuđujemo sve koji su počinili ratni zločin. I pokazala je da je objektivna i da ne meri prema nacionalnoj i verskoj pripadnosti”, naveo je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da bi voleo kada bi ambasadori zemalja iz kojih dolaze takve poruke objasnili predstavnicima pravosudnih institucija da se u Srbiji poštuje pravni poredak EU i da se ljudi u Srbiji ne razlikuju po nacionalnoj osnovi.

„Jedna uvreda manje-više, nastavljamo dalje”, dodao je Tadić.

Srbija Ejupa Ganića sumnjiči za ratni zločin u Sarajevu 1992. godine.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner