Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Najverovatnije ćemo doživeti još jedan poraz na KiM. Koje sankcije? Kakva povlačenja investicija? Postoji trenutak kada morate reći „NE“
Hronika

Boris Tadić: Najverovatnije ćemo doživeti još jedan poraz na KiM. Koje sankcije? Kakva povlačenja investicija? Postoji trenutak kada morate reći „NE“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. januar 2023.

O novoj Vučićevoj ostavci i "ili-ili" situaciji za Kosovo govorio je bivši predsednik Srbije i sadašnji predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u emisiji "Među nama".

Tadić navodi da je ovo treći nacrt francusko-nemačkog predloga i da još uvek niko ne zna kako izgleda taj predlog, te da je to proces koji traje mesecima, ali da je cela situacija sada dramatizovana jer dolazi do finalizacije.

„Promene su u formulacijama koje bi trebalo da budu prihvatljive za Srbiju i albansku stranu u Prištini. Ono što je bitno jeste da se nigde ne pominje Zajednica srpskih opština, ali ni priznanje nezavisnosti Kosova. Ali to što se ne pominje ZSO ne znači da do nje ne može doći, kao što to ne znači da ne može doći do implicitnog priznanja Kosova, odnosno priznanja članstva u Ujedinjenim nacijama“, navodi Tadić.

Bivši predsednik države se osvrnuo i na prikazivanje Vučića kao vuka, i naveo da se SNS i ponaša kao da su u čoporu, jer kad napadaju čoveka oni ga svi napadaju uglas, ali da ćemo najverovatnije doživeti još jedan poraz na Kosovu.

„Nažalost, naši građani često ne razumeju da mi ne moramo priznati nezavisnost Kosova, da kosovo suštinski nezavisno postaje članica Ujedinjenih nacija i svih međunarodnih multilateralnih institucija sa svim aspektima nezavisne države, sem tih formalnih priznanja Srbije“, objašnjava Tadić.

On ističe da niko ne zna šta zapravo znači ZSO na Kosovu, ali da se to plasira kao glavno ostvarenje u medijima, a da u stvari ZSO može biti jedno prazno mesto u kojem nema nikakve institucionalne zaštite za srpsko stanovništvo.

„Nikad nismo čuli Vučića, niti SNS, niti SPS oko plana za Kosovo. Traži se jedinstvo oko magle, ali pošto su sledbenici SNS-a ucenjeni egzistencijom, to je 700.000 ljudi, vrlo verovatno će izdati neke nacionalne interese zarad očuvanja svoje egzistencije. I zato generalni sekretar SNS-a, sada manipulišući Vučićevom ostavkom i juče kaže da će to biti kraj SNS-a, što je intonacija – to je kraj Srbije. Ali kome je poruka poslata – 750.000 članova, među kojima nekoliko stotina hiljada direktno zavise da li je ta stranka na vlasti u egzistencijalnom smislu“, zaključio je Tadić.

Na pitanje voditeljke o „uvođenju nekih sankcija i zaustavljanju investicija“, Tadić je rekao: „Koje sankcije? Kakva povlačenja investicija? Kakva bi sankcija sada mogla da pogodi Srbiju? Naravno, da možete sada zapretiti time. Šta će sada otići ‘Boš’ iz Srbije, koji zarađuje ovde i otići na neko drugo mesto“. „To je potpuno nerealno“, dodao je Tadić.

Mora da bude trenutak kada vam protivnička strana, u ovom slučaju pregovaračka strana sa druge strane stola kaže „hoćemo ovo“, a vi kažete „NE“. Ja sam rekao Angeli Merkel: „Tačka. Nema ukidanja srpskih institucija na severu Kosova“

Na konstataciju voditeljke da se to predstavlja građanima kao nešto što se traži od Srbije, Tadić je odgovorio: „Mora se uveličati aspekt ‘žrtve’ Aleksandra Vučića u ovom trenutku. Čime se uveličava? Pretnjom sankcijama, nekim ratom, ili bombardovanjem. Postoji trenutak kada kažete ‘NE’!“

- Mora da bude trenutak kada vam protivnička strana, u ovom slučaju pregovaračka strana sa druge strane stola kaže „hoćemo ovo“, a vi kažete „NE“. Ja sam rekao Angeli Merkel: „Tačka. Nema ukidanja srpskih institucija na severu Kosova“.

(Nova.rs, NSPM)