Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Falsifikovanje istorije na Kosovu
Hronika

Boris Tadić: Falsifikovanje istorije na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. jun 2009.

CETINjE – Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas UNESKO, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije da osude pokušaje privremenih kosovskih vlasti da falsifikuju istoriju svojatajući srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

„Vlasti u Prištini pokušale su da zloupotrebe srpske verske objekte na Kosovu u opasnoj igri stvaranja identiteta. Iznova i iznova pojavljuju se publikacije u kojima se iznose nečuvene tvrdnje da je srpsko pravoslavno nasleđe iz srednjeg veka zapravo albansko nasleđe”, izjavio je Tadić na samitu šefova država Balkana, posvećenom regionalnim kulturnim vezama, koji se održava na Cetinju.

Predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se na Kosovu i Metohiji, u saradnji Srpske pravoslavne crkve, UNESKO-a i Saveta Evrope, obnavljaju srpski kulturno-istorijski objekti, koji su u prošlosti bili na udaru zbog konflikata i predrasuda.

Prema njegovim rečima, izgradnja kulturnih mostova je jedan od načina da se izleče rane nastale u građanskim sukobima koje su inicirali diktatori širom balkanskog regiona.

„U ovoj deceniji bilo je velikih koraka unazad u tom procesu. Jedan od njih je pokušaj vlasti kosovskih Albanca da odvoje sam temelj srpskog nasleđa od ostatka građevine, tako što su nastojali da ga ispolitizuju ili doslovce unište”, istakao je Tadić.

Izgradnja kulturnih mostova u regionu, prema Tadićevim rečima koincidira sa zajedničkim strateškim interesom država Balkana da postanu članice Evropske unije.

„Okupili smo se na Cetinju da osnažimo i proširimo mostove koje smo već izgradili u korist generacija koje dolaze. Ovde smo i da ostvarimo zdravu saradnju koja na različitosti gleda kao na izvor snage, i da prihvatimo stanovište da nacionalne kulture cvetaju samo onda kada dolaze u kontakt sa drugim kulturama”, rekao je Tadić.

„Moja zemlja, kao strateški temelj stabilnosti Zapadnog Balkana, nastaviće da igra vodeću ulogu u promovisanju i produbljivanju regionalne saradnje, koja je suštinska komponenta demokratske konsolidacije mira, stabilnosti i pomirenja”, poručio je Tadić.

Predsedsednik Tadić je predložio da Srbija 2011. bude domaćin samita o kulturnoj saradnji i vezama u regionu.

Tadić je istakao značaj kulturnog turizma u procesu jačanja regionalen saradnje, ali je podvukao i njegovu ekonomsku komponentu, budući da se na taj način može pomoći da se revitalizuju slabije razvijena, ruralna područja.

On je izneo primere uspešnih etno-sela u Srbiji i značajnih arheoloških nalazišta iz vremena antičkog Rima koja privlače veliku pažnju turista, kao i panevropski kulturni značaj srpske srednjovekovne sakralne arhitekture, čija ja važnost priznata i činjenicom da se mnogi srpski manastiri nalaze na listi svetske baštine Uneskoa.

Na samitu „Raznolikost kulturne baštine - upravljanje i turistička promocija”, pored predsednika Tadića, učestvuju predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Đorđe Ivanov, Slovenije Danilo Tirk, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, generalni direktor Uneskoa Koičiro Macura i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis.

Cilj samita, koji se održava pod pokroviteljstvom predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, a u saradnji sa Uneskom i Savetom Evrope, jeste promovisanje dijaloga kultura i civilizacija kao temelja zajedničkog razumevanja i partnerstva.

Predsednik Tadić će se na marginama samita sastati sa generalnim direktorom Uneskoa Koićirom Macurom.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner