Početna strana > Hronika > Boris Tadić: EU ima probleme, ali nam je najbolja opcija
Hronika

Boris Tadić: EU ima probleme, ali nam je najbolja opcija

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da za Srbiju od ulaska u Evropsku uniju nema bolje opcije i da ta ideja zaslužuje podršku bez obzira na to što i sama Unija trenutno ima probleme.

- Uveren sam da je ideja Evropske unije ta koja zaslužuje podršku, iako trenutno nije jednostavno objasniti zašto, kada i sama ima probleme. Idemo prema njoj, jer bolje opcije nema - rekao je Tadić na kongresu Demokratske omladine u Domu omladine u Beogradu.

Prema njegovim rečima, EU nije samo politički i mirovni projekat, već ekonomski i tehnološki i da na izazove iz tih oblasti mora da se odgovori. Tadić je, međutim, dodao da mu se ponekad čini da njegov hrvatski kolega Ivo Josipović i on idu ispred svog vremena, ali da je život taj koji traži da se učini više.

Šef srpske države smatra da političari u EU ponekad nemaju odgovor za iskušenja. Među ta iskušenja Tadić je, pored ostalog, ubrojao i pitanje koje su to evropske nacije, gde su granice EU, koja je njena uloga u globalnim procesima, kako će biti regulisani odnosi sa Rusijom, Kinom, Afrikom... Kao najveći problem EU Tadić je, ipak, označio nedostatak stanovništva.

Tadić je danas izjavio da na godišnjicu "strašnog zločina" u Srebrenici treba iskazati poštovanje nevinim srebreničkim žrtvama, ali i svim stradalim pripadnicima drugih naroda koji su izgubili život tokom rata u bivšoj SFRJ.

Tadić je rekao da Srbija želi pomirenje sa susednim državama i da će u tom smislu učiniti da svi koji su izvršili ratni zločin budu u zatvoru.

- Sutra je godišnjica strašnog zločina u Srebrenici. To je dan kada, posvećujući pažnju i poštovanje nevinim srebreničkim žrtvama, mislimo i na sve ostale žrtve, kao što je i drugih dana obljetnica, kada su u pitanju žrtve u Bratuncu, Ovčari i bilo kom drugom mestu - rekao je Tadić.

Ističući želju Srbije za pomirenjem za susedima, Tadić je kazao da svi koji su činili zločine moraju biti u zatvoru kako bi narodi i države bili "obeskrivljeni" i kako bi građani bivših jugoslovenskih republika mogli da "kao ljudi žive zajedno".

(Blic)