Početna strana > Hronika > Boris Tadić: EU celovita samo integracijom Srbije i Balkana
Hronika

Boris Tadić: EU celovita samo integracijom Srbije i Balkana

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2009.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na otvaranju Samita da će Evropska unija samo punom integracijom Zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, postati celovita, i prostor istinske bezbednosti i stabilnosti.

Tadić je istakao da će ukidanje viza za građane Srbije biti najjasniji simbolički i konkretan dokaz da su zemlje Balkana dobrodošle u EU.

"Došao je trenutak da se i poslednje sankcije prema građanima i državama regiona ukinu", poručio je Tadić, i dodao da je Srbija ohrabrena preporukom Saveta ministara EU da za sve zemlje koje su ispunile uslove bude uspostavljena potpuna vizna liberalizacija.

Prema njegovim rečima, svaki korak u povezivanju građana Zapadnog Balkana sa EU predstavlja fundamentalni napredak i zaokruživanje prirodne celine, budući da je Balkan jedan od ključnih činilaca istorije i suštine Evrope.

"Želimo da postanemo deo EU ne samo zbog centralnog geostrateškog položaja na Balkanskom poluostrvu i ekonomskog prosperiteta naše zemlje, već i zbog zajedničkih vrednosti koje delimo sa ostalim narodima Evrope. Na tim vrednostima danas se temelje i naša demokratija i naše društvo", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je poručio da EU ne može biti celovita dok god u njenom sastavu ne budu i zemlje Zapadnog Balkana, i ocenio da zemlje aspiranti za članstvo u EU trenutno usporavanje procesa proširenja unije treba da iskoriste za unutrašnje reforme.

Srbija je, prema njegovim rečima, u poslednjih deset godina postala nezaobilazni faktor stabilnosti u regionu i zemlja koja se bez upotrebe sile i isključivo mirnim putem bori za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, doprinoseći na taj način "debalkanizaciji Balkana".

"Na ovaj način Srbija čitavom svetu pokazuje kako se jedno izuzetno važno i bolno pitanje na Balkanu rešava nenasilnim sredstvima. Tako nešto dešava se po prvi put u našoj istoriji prebogatoj sukobima, ratovima i mržnjom", rekao je Tadić.

"Izmeštanjem pitanja Kosova sa političkog na pravni teren, pred Međunarodni sud pravde, posredstvom Generalne skupštine UN, dokazujemo da želimo mir i pravdu u našem regionu", rekao je Tadić.

Kako je istakao, Srbija isto tako podržava integritet i suverenitet svake druge države članice UN, pa i Bosne i Hercegovine, čije je unutrašnje uređenje definisano Dejtonskim sporazumom.

"Smatramo da ono može da se promeni jedino odlukom sva tri konstitutivna naroda, dakle demokratskim dijalogom unutar same BiH, a nikako nametanjem rešenja", poručio je Tadić.

Kako je konferencija u Novom Sadu, osim evrointegracijama, posvećena ekonomskoj i energetskoj saradnji, Tadić se osvrnuo i na značaj izgradnje gasovoda Južni tok, koji će, prema njegovim rečima, doprineti energetskoj stabilnosti EU.

Srbija će, kako je istakao, realizacijom Južnog toka, učešćem u projektu panevropskog naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst, kao i proširenjem svojih kapaciteta za skladištenje gasa postati važan faktor u kontekstu regionalne i evropske energetske stabilnosti.

"Razvoj našeg elektro-energetskog sektora trebalo bi da prati i omogući razvoj privrede čitavog regiona i Srbiju učini čvorištem u proizvodnji i transportu električne energije", rekao je Tadić.

"I zato je integracija našeg regiona u EU garant našeg mira, stabilnosti i razvoja, ali i sigurnosti same EU. Dakle, EU ne sme da odustane od integracija Zapadnog Balkana jer bi time učinila nenadoknadivu štetu samoj sebi", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije istakao je značaj regionalne solidarnosti u rešavanju ekonomskih i energetskih problema u uslovima svetske krize.

"Ekonomija, energija i integracija, tri su teme koje će oblikovati našu zajedničku budućnost. Ne možemo da dozvolimo da one budu izvor naših podela, posebno ne u periodu krize. Obavezani smo pred građanima naših zemalja da budemo odlučni, kreativni i ujedinjeni kako bi im obezbedili realni prosperitet i budućnost", zaključio je Tadić.

Samit centralne Evrope najveći je multilateralni skup koji se u Srbiji održava u protekle dve decenije, i okupio je predsednike 14 država.

Predsednik Srbije je, u uvodnom govoru, istakao da je Novi Sad simbolično odobran kao domaćin samita, budući da se nalazi na Dunavu, reci koja povezuje Balkan i države centralne Evrope, ali je i glavni grad Vojvodine, koja predstavlja primer kako se uslovima multietničnosti i različitosti ostvaruju miran suživot i dobri komšijski odnosi u skladu sa najboljim vrednostima i praksom EU.

(RTS)