Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Članstvo Srbije u EU čini se udaljenijim nego pre pet godina
Hronika

Boris Tadić: Članstvo Srbije u EU čini se udaljenijim nego pre pet godina

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. maj 2009.

SEN GALEN- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se, "zbog nesrećne kombinacije post-lisabonske ustavne zbrke i globalne finansijske krize", dobija utisak da Evropska unija u ovom trenutku jednostavno nije spremna da zemlje zapadnog Balkana primi tempom kojim bi sve one to želele.

On je, u govoru na međunarodnom Političko-ekonomskom forumu koji se održava u Sen Galenu, istakao da se, zbog toga, članstvo u EU danas čini udaljenijim nego što je to bio slučaj pre pet godina.

Tadić je rekao da su mnogi lideri zemalja regiona izrazili svoje razočaranje zbog ovakvog neočekivanog obrta događaja, i da Srbija razume frustraciju suseda, ali da je "usvojila drugi, konstruktivniji pristup".

"Najodgovornija stvar koju možemo učiniti, imajući u vidu trenutne okolnosti koje su očigledno van naše kontrole, jeste da ostanemo na kursu jačanja regionalne saradnje, otvaranja naših tržišta i potpunog usklađivanja našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU", naveo je on.

Prema oceni Tadića, to je najkorisniji način kanalisanja očekivanja u ovim turbulentnim vremenima, kojim se istovremeno čini sve što je potrebno za podizanje unutrašnjih standarda zemlje na evropski nivo.

"Čak i u vremenima neizvesnosti izazvane finansijskom krizom želim da svi znaju: Srbija ostaje na svom evropskom kursu. Mi ćemo i dalje biti posvećeni ostvarivanju ciljeva koje smo sebi zacrtali. Bićemo i dalje lider, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu u ovom, našem, delu Evrope", poručio je on.

Predsednik Srbije je izrazio svoje duboko ubeđenje da Evropa ne sme da razmišlja o nekakvoj "izlaznoj strategiji" kada je reč o zapadnom Balkanu.

"Ako bude uzdržana, veći trošak biće gašenje povremenih žarišta i rešavanje nastajućih kriza nego što bi se potrošilo na zaokruživanje integrativnih procesa. Zajednički rad na integraciji, dakle, jedini je put napred", rekao je Tadić.

Prema njegovom mišljenju, EU će biti bezbednija ako joj se zapadni Balkan, sa Srbijom u svom centru, priključi i počne da oseća pozitivne efekte solidarnosti koja dolazi sa članstvom u najvećem mirovnom projektu koji je svet ikada video.

Budućnost Srbije i čitavog zapadnog Balkana, poručio je on, leži u članstvu u EU, koja "nije lek za sve, ali ona obezbeđuje zajedničke standarde i vrednosti koji doprinose trajnom miru na kontinentu".

Tadić je upozorio i da se opasnost kršenja međunarodnog prava, koje za opasnu posledicu ima stvaranje presedana - u slučaju pokušaja secesije Kosova od Srbije, oseća u mnogim delovima sveta, jer Kosovo nikako nije jedinstven slučaj.

"Nastojanje nekih da oslabe ulogu UN, navodi mnoge da potvrde temelj onoga što je legalno, kao i da ukažu na ono što nije i ne može biti legalno, u okvirima međunarodnog poretka. Svesni značaja Dana Evrope, 20 godina posle pada Berlinskog zida, mi na Balkanu osećamo zabrinutost zbog takvih implikacija", naglasio je on.

Tadić je dodao da veruje da se u tom pogledu i mnogi u EU osećaju isto, ali da je u regionu zapadnog Balkana "nespokojstvo svakako akutnije".

"Razlog za to je opravdan. Zapadni Balkan i neka fundamentalna pitanja tog regiona još uvek su u procesu rasplitanja, rešavanja i odlučivanja. Stoga treba svim problemima da pristupamo s mnogo većom obazrivošću i pažnjom", ukazao je Tadić.

On je rekao da u takvoj situaciji evropska solidarnost ne može biti luksuz, već je preka potreba za sve.

(RTV)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner