Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Angela Merkel je moj stari sagovornik i, verujem, prijatelj
Hronika

Boris Tadić: Angela Merkel je moj stari sagovornik i, verujem, prijatelj

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. avgust 2011.

„Politika” je u četvrtak predveče razgovarala sa Borisom Tadićem predsednikom Srbije. Povod je poseta Angele Merkel Beogradu, a teme intervjua su odnos Srbije i Nemačke, put Srbije u EU, status Kosova, položaj Srba na Kosovu.

Da li ste svesni da ste ušli u sukob sa najmoćnijom ženom sveta, kako je časopis „Forbs” opisao nemačku kancelarku Angelu Merkel?

U ovom razgovoru Angela Merkel nije nastupila kao najmoćnija žena sveta nego kao premijer jedne izuzetno moćne i uticajne države i ekonomije koja pokazuje visoku vitalnost u kriznim momentima. Ja sam kao predsednik Srbije vodio razgovor sa svojom starom sagovornicom i, verujem, prijateljem Angelom Merkel, jer ovo nije naš prvi razgovor, već šesti. Ti razgovori su započeti dok je CDU sa Angelom Merkel bio u opoziciji. Oni nikada nisu bili jednostavni zato što Srbija i Nemačka nemaju podudarne stavove o nekim bitnim pitanjima. Ali su uvek bili otvoreni, što visoko cenim kod Angele Merkel. Posle tih razgovora uvek sam znao na čemu sam, ali je i Angela Merkel znala na čemu je, što smatram zajedničkim postignućem. Tako je i posle ovih razgovora.

Stav Nemačke mora da bude uzet u obzir, da se analizira i mora da bude ugrađen u naše odluke o budućnosti, zato što je Nemačka najuticajnija i najveća zemlja EU, zato što je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Ali, s druge strane, uzimajući u obzir stav Nemačke mi moramo da donesemo našu odluku štiteći naše nacionalne i državne interese i naš narod na Kosovu i Metohiji.

Angela Merkel i ja smo se dogovorili da nastavimo dijalog.

(Politika)