Хроника

Бодо Вебер: Немачка ће подржати Србију ако промени политику према Косову

Штампа
уторак, 04. мај 2010.

Немачки политиколог Бодо Вебер оценио је данас да ће Немачка подржати кандидатуру Србије за чланство у ЕУ уколико Београд промени своју државну политику према Косову и изручи Ратка Младића Хашком трибуналу.

"Ако Србија промени своју државну политику према Косову и изручи Ратка Младића још ове године Хашком трибуналу, ни Немачка у том случају више неће моћи да кочи Европску унију при давању Србији статуса кандидата", рекао је Вебер за Дојче веле на српском језику уочи посете потпредседника Владе Србије Божидара Ђелића Берлину.

Он је подвукао да главни разлог због којег Немачка неће подржати кандидатуру Србије лежи у немачкој унутрашњој политици.

"Ту је јасна линија, поготово са новом Владом од јесени прошле године, да се до даљег неће подржавати проширење Европске уније на Западни Балкан, изузев Хрватске", оценио је Вебер.

Дојче веле оцењује да Немачка неће подржати кандидатуру Србије за ЕУ, али ни ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању из два разлога. Први разлог је тај што Србија не жели да призна независност Косова, а други - недовољна сарадња са Хашким трибуналом.

Дојче веле наводи да ће Ђелић посету Немачкој искористити за лобирање за кандидатуру Србије за чланство у ЕУ, али да то, како тврди тај радио, неће ићи баш лако.

Подсећа се да, према последњој одлуци немачког Уставног суда, сваку нову кандидатуру за чланство у Европској унији неке земље, претходно мора да одобри немачки парламент.

Због тога је, наводи Дојче веле, потпредседнику Владе Србије, од укупно 50 планираних састанака током вишедневне посете службеном Берлину, најважнији онај када ће се обратити члановима парламентарног Одбора за питања Европске уније.

Политиколог Вебер каже да постоји и значајна симболика у томе што у Немачку овога пута не долази министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Не чуди то што у Берлин овог пута није дошао министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који је својим националистичким иступима последњих месеци прилично удаљио Србију од Европске уније", оцењује Вебер за Дојче веле.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]