Početna strana > Hronika > Bodo Veber: Nemačka će podržati Srbiju ako promeni politiku prema Kosovu
Hronika

Bodo Veber: Nemačka će podržati Srbiju ako promeni politiku prema Kosovu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. maj 2010.

Nemački politikolog Bodo Veber ocenio je danas da će Nemačka podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU ukoliko Beograd promeni svoju državnu politiku prema Kosovu i izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu.

"Ako Srbija promeni svoju državnu politiku prema Kosovu i izruči Ratka Mladića još ove godine Haškom tribunalu, ni Nemačka u tom slučaju više neće moći da koči Evropsku uniju pri davanju Srbiji statusa kandidata", rekao je Veber za Dojče vele na srpskom jeziku uoči posete potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića Berlinu.

On je podvukao da glavni razlog zbog kojeg Nemačka neće podržati kandidaturu Srbije leži u nemačkoj unutrašnjoj politici.

"Tu je jasna linija, pogotovo sa novom Vladom od jeseni prošle godine, da se do daljeg neće podržavati proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, izuzev Hrvatske", ocenio je Veber.

Dojče vele ocenjuje da Nemačka neće podržati kandidaturu Srbije za EU, ali ni ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz dva razloga. Prvi razlog je taj što Srbija ne želi da prizna nezavisnost Kosova, a drugi - nedovoljna saradnja sa Haškim tribunalom.

Dojče vele navodi da će Đelić posetu Nemačkoj iskoristiti za lobiranje za kandidaturu Srbije za članstvo u EU, ali da to, kako tvrdi taj radio, neće ići baš lako.

Podseća se da, prema poslednjoj odluci nemačkog Ustavnog suda, svaku novu kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji neke zemlje, prethodno mora da odobri nemački parlament.

Zbog toga je, navodi Dojče vele, potpredsedniku Vlade Srbije, od ukupno 50 planiranih sastanaka tokom višednevne posete službenom Berlinu, najvažniji onaj kada će se obratiti članovima parlamentarnog Odbora za pitanja Evropske unije.

Politikolog Veber kaže da postoji i značajna simbolika u tome što u Nemačku ovoga puta ne dolazi ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ne čudi to što u Berlin ovog puta nije došao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je svojim nacionalističkim istupima poslednjih meseci prilično udaljio Srbiju od Evropske unije", ocenjuje Veber za Dojče vele.

(Beta)