Početna strana > Hronika > Bob Vudvord: CIA plaća tajne paravojne snage u Avganistanu
Hronika

Bob Vudvord: CIA plaća tajne paravojne snage u Avganistanu

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. septembar 2010.

Vašington - Američka centralna obaveštajna agencija (CIA) predvodi i plaća tajne avganistanske paravojne snage od 3.000 pripadnika, čiji je cilj likvidacija talibana i operativaca Al Kaide, i to ne samo u Avganistanu već i u susednim plemenskim oblastima Pakistana, navodi se u knjizi „Obamini ratovi“ uglednog američkog novinara Boba Vudvorda.

Iako je već dugo poznato da CIA rukovodi tajnim milicijama u Avganistanu, uključujući onu u bazi koju iznajmljuje od polubrata avganistanskog predsednika Hamida Karzaija u južnoj provinciji Kandahar, javnost do sada nikada nije bila upoznata s tačnim brojem njihovih pripadnika.

Vudvord u svojoj knjizi opisuje ove snage kao elitne, dobro istrenirane jedinice koje sprovode veoma osetljive tajne operacije u Pakistanu kao deo unapređene kampanje protiv utočišta Al Kaide i avganistanskih talibana.

Tajna vojska je podeljena u „Protivterorističke timove“ i veruje se da je odgovorna za smrt velikog broja talibanskih boraca koji su prešli u Avganistan iz Pakistana da bi se na tom prostoru borili protiv snaga NATO i avganistanskih vojnika. Američke specijalne snage sprovode sve veći broj misija „ubij ili uhapsi“ protiv avganistanskih talibana i stranih boraca, nadajući se da će navesti obične talibane na mirovni proces avganistanske vlade tako što će eliminisati njihove lidere.

Iako nema komentara o ovom pitanju priča se da komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus odobrava ovu misiju, koja je slična tajnoj kampanji za likvidaciju pripadnika Al Kaide u Iraku.

Vudvord piše kako je Obama vršio pritisak na svoje najbliže saradnike da mu daju uslove i datum povlačenja, a kada ih nije dobio, onda je sam napravio plan. „Ovaj predsednik se vrlo smelo kocka u Avganistanu. Pokušava da preokrene katastrofu koju je nasledio i pretvori je u nešto što će osigurati bolju bezbednost za SAD“, kaže Brus Rajdel viši saradnik Instituta Brukings. Vudvord tvrdi da su najbliži saradnici predsednika Baraka Obame duboko podeljeni u vezi sa ratom u Avganistanu. Predsednikov specijalni izaslanik za Avganistan Ričard Holbruk navodno je rekao da povećanje broja vojnika „ne može da uspe“, da je potpredsednik DŽo Bajden Holbruka nazvao „najegocentričnijim čovekom koga je ikad upoznao“, a da komandant američkih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, ne voli da razgovara sa Obaminim savetnikom Dejvidom Ekslrodom, koga je nazvao „majstorom spinovanja“.

(Danas)