Početna strana > Hronika > Blumberg: Turska razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine
Hronika

Blumberg: Turska razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. maj 2019.

 VAŠINGTON - Turska razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine, što bi moglo da ublaži napetosti između dva NATO saveznika, javlja Blumberg.

Kako se navodi, administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle nedelje zatražila od Ankare odlaganje prijema S-400, koji prema dogovoru treba da bude isporučen u julu.

Odlaganje će „kupiti” još vremena Turskoj i SAD da reše pitanje koje preti da rezultira nametanjem još većih sankcija Turskoj ekonomiji.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači.

Turski ministar finansija Berat Albajrak je ranije za Si-En-En govorio kako postoji mogućnost da Tramp poseti Tursku u julu.

Navodi se da se zahtev SAD poklopio s razgovorom turskih i američkih zvaničnika o određivanju datuma za moguću posetu Donalda Trampa, prenosi Tanjug.

Ministar odbrane SAD Patrik Šanahan nazvao je planiranu tursku kupovinu S-400 „inkompatabilnom” s namerom o kupovini borbenih aviona F-35.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je slično tome prošlog meseca objasnio kako je upozorio turske zvaničnike da Ankara neće biti podobna za proizvodnju delova za avione F-35 zbog kupovine ruskih S-400 raketnih sistema.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner