Početna strana > Hronika > Blic: Vladimir Putin najavio dolazak u Beograd za 23. mart
Hronika

Blic: Vladimir Putin najavio dolazak u Beograd za 23. mart

PDF Štampa El. pošta
subota, 19. februar 2011.

Premijer Rusije Vladimir Putin najavio je svoj dolazak u Beograd za 23. mart, saznaje „Blic“. Nije poznato koliko će dana premijer Rusije boraviti u Srbiji. Putin u Srbiju dolazi dan uoči godišnjice bombardovanja NATO.

Za sada je poznato da će se sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem ali još nema konkretno definisanih tema za ovaj bilateralni susret koji je najavljen kao radna poseta, tvrde izvori “Blica” u Vladi Srbije.

- Krajem naredne nedelje u Beograd bi trebalo da stigne prethodnica ruskog premijera koja će biti sastavljena od njegovih članova kabineta i ljudi iz sektora bezbednosti koji bi u Beogradu ostali nedelju dana kako bi ugovorili sastanke i bezbednosnu proceduru - tvrdi naš sagovornik iz Vlade.

Prilikom posete Medvedev je državnom vrhu Srbije izložio koncept nove bezbednosne arhitekture koji je trebalo da predstavlja neku vrstu reforme OEBS-a i odgovor širenju NATO-a u neposrednoj blizini Rusije. Tadić je tada dogovorio sa Medvedevim i isporuke gasa za strateški važna preduzeća u Srbiji.

Očekuje se da će Putin sa sobom povesti još veću delegaciju nego predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji je Beograd posetio 20. oktobra 2009. godine.

Medvedev je došao u delegaciji sa sto zvaničnika, a dan pre njegovog dolaska u Beograd je sleteo avion pun ruskih agenata koji su kontrolisali bezbednosno rizične delove grada.Tokom posete Medvedeva na svim zgradama su postavljeni snajperisti.

Putin će u Beograd doputovati svojom verzijom Air force 1 - Iljušinom 96-300 koji je luksuzno opremljen - kvake na vratima su prekirvene zlatom, kao i tuš kabina, zidovi svilom a sedišta su kožna. Ima salu za konferencije,a avion košta oko 19 miliona dolara.

(Blic)