Početna strana > Hronika > Blic: Vašington traži ukidanje rezolucije 1244
Hronika

Blic: Vašington traži ukidanje rezolucije 1244

PDF Štampa El. pošta
sreda, 05. maj 2010.

Vašington i Brisel pripremaju različite scenarije raspleta odnosa Beograda i Prištine, za dan nakon što Međunarodni sud pravde u Hagu iznese mišljenje o kosovskoj nezavisnosti. I dok je plan EU nedefinisan, usmeren pre svega na pritisak na Srbiju da počne praktičnu saradnju sa vlastima Kosova, i o njemu će se raspravljati na ministarskom sastanku 10. maja, Vašington već skoro dva meseca priprema plan da od Beograda, u zamenu za brži pristup EU i njenim fondovima, traži pristanak za ukidanje Rezolucije 1244 i učvršćivanje nezavisnosti Kosova.

Novu politiku američkog Stejt departmenta za „Blic“ otkriva Obrad Kesić, dobro obavešten politički analitičar američke agencije „TSM Global“, iz Vašingtona. On kaže da plan ima zeleno svetlo Bele kuće, koja se direktno ne bavi Balkanom, kao i da vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda.

- U novu rezoluciju UN, za koju se zalaže Vašington, bio bi unet deo mišljenja MSP na koji bi se u rezoluciji pozivalo i ona bi bila ključ za dalje učvršćivanje nezavisnosti Kosova. Velika razlika bi bilo ograničavanje njenog trajanja, jer bi za razliku od Rezolucije 1244 koja se automatski produžava i može se ukinuti samo glasanjem u UN, nova rezolucija bila produžena samo ukoliko se za nju glasa, dakle, upravo suprotno - objašnjava Kesić plan koji se u Vašingtonu razrađuje već skoro dva meseca.

Tehnički, neformalni pregovori Beograda i Prištine već su počeli. U poslednjih mesec-dva održano je nekoliko neformalnih susreta između predstavnika Beograda i Prištine u kojima su učestvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, MUP i kabineta predsednika Borisa Tadića, saznaje „Blic“ iz diplomatskih izvora u Vašingtonu. Ticali su se tehničkih pitanja, na nivou operativne saradnje, sa ciljem da se između vlasti stvori mreža kontakata i kanala koji bi funkcionisali u slučajevima izbijanja krize. U Vašingtonu su ovi razgovori ocenjeni veoma pozitivno i, kako kaže Kesić, podstaknute su nade da će, nakon iznošenja mišljenja MSP, biti stvorena atmosfera da bi moglo da se krene u pregovore o krupnijim temama, kao što su trgovina, carina i dokumenta građana.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner