Хроника

Блиц: Томислав Николић и Јоргованка Табаковић налазе се на „црној листи“ Канаде

Штампа
четвртак, 13. септембар 2018.

Канада и даље држи на снази црну листу за неке званичнике из Србије. Она се, према сазнањима "Блица", односи на оне који су били у Влади од фебруара 1998. до октобра 2000, и то не само у Влади, већ и у дипломатији, правосуђу, полицији и Војсци.

Таква забрана је једна од одредаба Закона о имиграцији и заштити избеглица. То значи да би, када би покушали да отпутују у Канаду, са границе били враћени, између осталих, бивши председник Србије Томислав Николић, актуелна гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, али и амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић.

У току је поступак који су српске власти, према сазнањима "Блица", покренуле како би се то променило. Али то је спор процес.

"Није Канада једина земља која је имала такве листе, али су све промениле став. Та одредба нема смисла", каже Дачић.

Међу онима који не могу да путују је и бивши дипломата Живадин Јовановић. У то време он је био савезни министар за иностране послове.

"Моје прво службовање је било у Канади 1970. године, био сам вицеконзул у Торонту. Волим ту земљу и тај народ, чуди ме да по инерцији робују предрасудама, превазиђеним методама и политици која није остала упамћена по добром. А то је политика једностраног кажњавања, и волео бих да моја Канада прихвати модерније и принципијелне ставове. Али све је то продукт утицаја Америке", каже Јовановић.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]