Početna strana > Hronika > Blic: Tomislav Nikolić i Jorgovanka Tabaković nalaze se na „crnoj listi“ Kanade
Hronika

Blic: Tomislav Nikolić i Jorgovanka Tabaković nalaze se na „crnoj listi“ Kanade

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. septembar 2018.

Kanada i dalje drži na snazi crnu listu za neke zvaničnike iz Srbije. Ona se, prema saznanjima "Blica", odnosi na one koji su bili u Vladi od februara 1998. do oktobra 2000, i to ne samo u Vladi, već i u diplomatiji, pravosuđu, policiji i Vojsci.

Takva zabrana je jedna od odredaba Zakona o imigraciji i zaštiti izbeglica. To znači da bi, kada bi pokušali da otputuju u Kanadu, sa granice bili vraćeni, između ostalih, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, aktuelna guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, ali i ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković.

U toku je postupak koji su srpske vlasti, prema saznanjima "Blica", pokrenule kako bi se to promenilo. Ali to je spor proces.

"Nije Kanada jedina zemlja koja je imala takve liste, ali su sve promenile stav. Ta odredba nema smisla", kaže Dačić.

Među onima koji ne mogu da putuju je i bivši diplomata Živadin Jovanović. U to vreme on je bio savezni ministar za inostrane poslove.

"Moje prvo službovanje je bilo u Kanadi 1970. godine, bio sam vicekonzul u Torontu. Volim tu zemlju i taj narod, čudi me da po inerciji robuju predrasudama, prevaziđenim metodama i politici koja nije ostala upamćena po dobrom. A to je politika jednostranog kažnjavanja, i voleo bih da moja Kanada prihvati modernije i principijelne stavove. Ali sve je to produkt uticaja Amerike", kaže Jovanović.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner