Хроника | |
Блиц - Милан Простран: Цена свињетине “неприметно” расте; у јулу килограм бута коштао 450, а до зиме може да достигне и 700 динара |
среда, 13. септембар 2017. | |
Скоро неприметно, цена свињског меса расла је из недеље у недељу за по 10-20 динара, па тако килограм бута сада у малим месарама у Србији кошта и до 570 динара, али ни ту неће бити крај, па тако до зиме килограм бута може купце стајати и до 700 динара по килограму. У јулу, бут се могао купити за 450 динара, а данас је та цена за 60 до 120 динара више, у зависности од радњи и акција у великим маркетима. Актуелна цена грађанима је висока, као она у доба празника као што су 1. мај и Ђурђевдан, када скаче потражња за свињетином. Сушна година која утиче на раст цене сточне хране могла би бити кривац за скок цена свињског меса, сматра агроекономски аналитичар Милан Простран. - Расту цена допринеће и криза у сточарству, висока цена прасади за тов која је сада између 350 и 400 динара, а нема ни довољно прасади за тов. Цена свиња за клање је већ 205 и 210 динара. Због тога би цена бута могла да скочи и на 700 динара за килограм - сматра Простран. Цена товљеника за клање од марта је скочила од 140 до 165 динара за килограм, док је прошле недеље килограм стајо и преко 200 динара. Према Пространовим речима, већ сада реална цена свињског бута била би око 600 динара за килограм, али је она висока у односу на куповну моћ грађана. - Ценовни коефицијент за бут је три или три и по пута килограм живе ваге. То значи да би цена у нормалним условима требала да буде 600 динара или више - сматра Простран.
Да слободно тржиште не функционише баш најбоље, показује и то да је свињски бут прошле године, када је цена товљеника била преполовљена, коштао око 400 динара, уместо да буде јефитнији. Пилетина по старом ценовнику Цена пилетина далеко је испод цене свињетине, а батак и карабатак са костима могу се купити већ за 260 динара за килограм. Пилеће груди или бело месо, како их зовемо, нешто је скупље, али се груди са костима у маркетима могу наћи већ за 339 динара за килограм. Међутим, када је прошле године поскупело свињско месо, повећана је и цена пилетине од пет до 25 одсто, због, како су тврдили произвођачи, мање понуде товљених пилића. (Блиц) |