Početna strana > Hronika > Blic: KFOR pogazio sve što je dogovoreno, prevozi kosovske carinike do prelaza
Hronika

Blic: KFOR pogazio sve što je dogovoreno, prevozi kosovske carinike do prelaza

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. jul 2011.

ZVEČAN - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da nije ispoštovan dogovor o sastavu ljudstva na prelazima na severu Kosova koji je u utorak postignut sa predstavnicima Kfora. 

Stefanović se u Zvečanu sastao sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, a u pauzi razgovora obratio se okupljenim Srbima koji dežuraju kod Rudara. Stefanović je kazao da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci carinici i predstavnici pogranične policije.

Beograd i kosovski Srbi traže da se na prelaze vrate carinici Euleksa i pripadnici Policije Kosova srpske nacionalnosti koji su tu bili pre pokušaja kosovskih specijalaca da preuzmu prelaze ka Srbiji na kojima se nije poštovala odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Stefanović je pozvao okupljene građane da daju šansu pregovaračima da reše situaciju, odnosno da daju novu šansu Bileru.

- Kfor ne sme da bude instrumentalizovan od vlade u Prištini, oni su toga svesni i to ne dolazi u obzir. Dobro je da ste ovde i da u svakom momentu možete da vratite blokade na put, ali apelujem na vas da to još ne činite. Dajte Bileru šansu da vrati ono što je obećao sinoć - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, kriza se kreće u pravcu koji želi vlada u Prištini, a na srpskoj strani je da mudro reaguje.

Tokom govora Stefanovića, Biler je razgovarao telefonom. Posle završetka tog razgovora ponovo je počeo pregovore sa Stefanovićem.

Kfor pogazio sve što je dogovoreno

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je novinarima posle prvog razgovora sa Bilerom da je Biler danas pogazio sve što je juče dogovoreno i da "samo sluša naređenja (premijera Kosova) Hašima Tačija i komande NATO".

- Danas nas ubeđuje da je to u interesu srpskog naroda. Nadam se da će Srbija ovog puta stati iza nas, jer je ovo poslednji trenutak da se odbrani sever Kosova - rekao je Pantić.

Na Rudaru je okupljen veliki broj građana, ali oni za sada ne blokiraju saobraćaj. Putem prolazi veliki broj vozila Kfora. Među okupljenima je i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Što se tiče prelaza Jarinje, kako za "Blic" kaže jedan od meštana Zubinog potoka, helikopteri Kfora uspeli su da spuste 16 pograničnih policajaca i trojicu carinika.

- Napetost je velika, policija i carinici ne žele da govore srpski. Pokušaćemo da postavimo blokade i oteramo ih - kaže naš sagovornik.

Tači: Ne odustajemo od kontrole na prelazima

Dogovor oko povlačenja specijalaca Kosovske policijske službe postigli su juče kosovski premijer Hašim Tači i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović. Tači je, međutim, rekao da kosovska vlada neće odustati od namere da uspostavi kontrolu na prelazima i dodao da je to njeno prioritetno pitanje, koje ne može dugo čekati odgovor.

Oko 200 Srba je i prošlu noć, drugu za redom, provelo na blokadama u mestu Rudare, u opštini Zvečan.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, za razliku od prethodnih noći, situacija je bila mirna. Tanjugov reporter je javio i da su Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice i sinoć dolazili automobilima do naselja Bošnjačka mahala u severnom delu grada i kupovali benzin, iako je vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner