Početna strana > Hronika > Blic: Jeremić ugrožava Nikolića - Vučić sve bliži odluci da se kandiduje
Hronika

Blic: Jeremić ugrožava Nikolića - Vučić sve bliži odluci da se kandiduje

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. januar 2017.

 Ako se lider SNS Aleksandar Vučićem bude rukovodio rejtingom pri izboru kandidata za predsedničke izbore, verovatnije je da će na Sretenje saopštiti javnosti da će upravo on biti zajednički kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije. Poslednji gafovi Tomislava Nikolića i skandalozni pozivi u rat samo bi mogli da mu olakšaju donošenje takve odluke.

Za manje od mesec dana kampanja za predsedničke izbore i zvanično bi mogla da počne. Nakon što bude objavljeno ime kandidata naprednjaka, a verovatno i cele vladajuće koalicije, i ostale partije na srpskoj političkoj sceni otkriće koga će da kandiduju ili podrže na izborima za predsednika Srbije.

Premijer Vučić je u svom novogodišnjem obraćanju obećao da će oko Sretenja zajedno sa aktuelnim predsednikom Tomislavom Nikolićem saopštiti ime kandidata i do danas nije isključio mogućnost da upravo on uđe u predsedničku trku.

A čini se da sve ide u tom pravcu.

Jeremić ugrožava Nikolića

Lider SNS je u više navrata ponovio da će podneti ostavku na mesto predsednika Vlade ukoliko na predsedničkim izborima bude pobedio opozicioni kandidat. Šanse da se to dogodi, sudeći po dosadašnjim istraživanjima javnog mnenja, su male.

- Imam utisak da Aleksandar Vučić zaista nema želju da bude predsednik Srbije, ali mislim da neće imati izbora. Istraživanja pokazuju da Nikolić ima dosta niži rejting u odnosu na njega i da sigurno ne bi pobedio u prvom krugu, a u drugom bi se za funkciju predsednika borio sa Vukom Jeremićem. Verujem da to utiče na odluku Vučića da bude kandidat za predsednika - smatra Boban Stojanović, saradnik na FPN.

Po poslednjem istraživanju Nove srpske političke misli, koje je rađeno krajem decembra na uzorku od 1.350 ispitanika, a koje je objavio nedeljnik "Vreme", aktuelni predsednik Srbije bi u prvom krugu osvojio 34,2 odsto glasova, dok bi Vuk Jeremić ostvario drugi najbolji rezultat sa 15,2 odsto glasova.

Rezultati prvog kruga ukoliko se kandiduje Nikolić

Tomislav Nikolić - 34,2 odsto

Vuk Jeremić - 15,2 odsto

Ivica Dačić - 14,7 odsto

Vojislav Šešelj - 9,4 odsto

Saša Janković - 8,3 odsto

Isto istraživanje ne prognozira pobedu Vučića u prvom krugu (49,3 odsto glasova), ali nije ni daleko od nje. Bivši ministar spoljnih poslova bi u slučaju da mu protivnik bude lider naprednjaka osvojio 11,6 odsto glasova.

Rezultati prvog kruga ukoliko se kandiduje Vučić

Aleksandar Vučić - 49,3 odsto

Vuk Jeremić - 11,6 odsto

Ivica Dačić - 9,7 odsto

Vojislav Šešelj - 8,6 odsto

Saša Janković - 7 odsto

Svestan podrške među biračima, Nikolić je poslednjih dana pokuša da zaigra na kartu nacionalizma, pa je zbog zaustavljanja srpskog voza za Kosovsku Mitrovicu zapretio i slanjem Vojske i policije na KiM, uz napomenu da će i on krenuti sa njima. Ovakvu izjavu, koja je naišla na veliku osudu u javnosti, predsednik Srbije dao je bez konsultacija sa Vučićem, a nedugo posle toga usledio je Vučićev "veto" državnim službenicima i funcionerima na davanje izjava o situaciji u regionu.

- Nikolić je poslednjih dana pribegavao jakim rečima i lažno se predstavljao kao patriotski pandan Aleksandru Vučiću. Prvo je osporavao Vladinu politiku o Kosovu, pa se predomislio. Svi znamo da on danas jedno govori, a sutra drugo i time podseća javnost da nije ozbiljan kandidat. Ipak, Vučić, kada bude donosio odluku, rukovodiće se rejtingom i verujem da je bliži odluci da se on kandiduje za predsednika - navodi Dragomir Anđelković, analitičar blizak SNS-u.

Podrška koalicionih partnera

Veću podršku za kandidaturu Aleksandar Vučić ima i u vrhu SNS-a, ali i od članova vladajuće koalicije, a naročito od Ivice Dačića. Iako pojedini funkcioneri SPS-a smatraju da ta partija treba da ima svog kandidat za predsednika, iz tabora socijalista poručuju da će podržati zajedničkog kandidata vlasti ukoliko to bude aktuelni premijer.

Milutin Mrkonjić, koji uz Branka Ružića smatra da njegova partija na izbore treba da izađe nezavisno od naprednjaka, naveo je nedavno da će Vučić dobiti podršku SPS-a ukoliko se kandiduje, dok će u slučaju kandidature Tomislava Nikolića razmisliti. Još neke partije u vladajućoj većini imaju sličan stav.

- Sve zavisi od toga da li će biti raspisani i predsednički izbori. Ne treba uzimati za ozbiljno poslednje izjave Nikolića i ne verujem da će one odlučivati o kandidaturi - kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

(Blic)