Хроника

БИРН: Управни суд наложио Влади Србије да достави податке о набавци возила за МУП

Штампа
среда, 15. мај 2019.

Управни суд донео је пресуду којом је наложио Влади Србије да поступи по захтеву Балканске истраживачке мреже (БИРН) и достави јој податке о појединостима набавке аутомобила за МУП Србије, саопштио је БИРН.

БИРН је подсетио да је најпре у октобру 2017. године, а потом и у априлу 2018. године од Владе Србије тражио копију Закључка којим је прогласила поверљивом јавну набавку за куповину аутомобила марке "шкода" за потребе Министарства унутрашњих послова.

Наводи се и да је истраживачка мрежа покренула управни спор и тужила Владу Србије пошто се у два наврата оглушила на захтев по Закону о слободном приступу информацијама, али и зато што Повереник за информације од јавног значаја није надлежан у том случају.

"Поступајући по тужби, Управни суд се два пута обраћао Влади Србије да одговори на тужбу, али је она била нема и у овом случају и није доставила суду нити одговор, нити списе захтеваних предмета. Стога је Управни суд донео пресуду да Влада Србије одговори БИРН-у да ли поседује тражени Закључак и достави копију истог у року од 15 дана", навела је Балканска истраживачка мрежа.

Средином септембра 2017. године МУП је набавио 710 патролних возила марке "шкода" у оквиру пројекта Осавремењивање возног парка МУП.

БИРН је подсетио да је набавка проглашена тајном, али и да је касније објављено да је МУП купио 710 патролних возила од старог добављача са којим је и раније сарађивао, затим да је вредност набавке била 700 милиона динара, да су други понуђачи у том поступку били Фијат и Пежо и да је понуда заступника Шкоде била најповољнија.

(Бета, БИРН)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]