Хроника

БИРН: Криминалистички инспектор Милан Вукомановић истраживао Слободана Тешића, трговца оружјем блиског СНС-у, па постао жртва одмазде

Штампа
петак, 23. септембар 2022.

Криминалистички инспектор Милан Вукомановић из Крагујевца кренуо је по налогу тужилаштва да прикупља доказе о злоупотребама фирми у власништву Слободана Тешића, трговца оружјем блиског Српској напредној странци, што се није свидело његовим шефовима који траже од њега да одустане од истраге, објавила је Балканска истраживачка мрежа (БИРН).

Када је он то одбио, кренула је одмазда над полицијским инспектором, наводи БИРН позивајући се на документа.

Вукомановић је по налогу тужилаштва прикупљао доказе о сумњама да је Тешић на основу комисионог уговора продавао Заставино оружје по већим ценама од договорених и задржао вишак за себе, уместо да исплати Застави, пише БИРН.

Како се наводи, Тешић је претходно упорно одбијао да достави документацију у току контроле државног ревизора, што је и изазвало сумњу да је незаконито отуђио новац од Заставе, па ревизор обавештава тужилаштво, а оно се обраћа полицији. Када је случај преузео инспектор Вукомановић он се обраћа за помоћ колегама из Београда.

Пар дана наког тога, шефови инспектора Вукомановића захтевају од њега да одустане од истраге. Пошто он то одбија, одузимају му случај, а већ сутрадан је по налогу начелника УКП-а Богдана Пушића пребачен је на друго радно место. Истог дана приликом уручења решења, инспектор Вукомановић је ражалован и јавно понижен пред колегама – одузети су му пиштољ, значка и лисице, наводи БИРН.

Вукомановић је поднео жалбу Вишем суду у Београду који му додељује статус узбуњивача и налаже МУП-у да га врати на радно место криминалистичког инспектора, као и да му се врати одузети предмет на коме је радио.

Вукомановић се враћа на своје старо место и преузима предмет „Тешић“. Међутим, већ сутрадан се наставља одмазда над Вукомановићем и још једном одлуком начелник УКП-а Богдан Пушић инспектора поново упућује на друго радно место. Вукомановићу је опет одузет и предмет, који је у његовим рукама био свега пар сати, наводи БИРН.

Новинари БИРН-а су ступили у контакт са начелником УКП-а Богданом Пушићем, али он је рекао да не сме да прича за медије без дозволе Министарства полиције.

Милан Вукомановић није био доступан за коментаре и изјаве пошто му закон не дозвољава да се обраћа јавности без претходне сагласности надлежних.

НИРН наводи да МУП није одговорио зашто је тражено од инспектора Вукомановића да тужилаштву преда извештај, иако у том тренутку нису била прикупљене информације које је тужилаштво тражило о пословању фирми Слободана Тешића и зашто је над инспектором извршена одмазда.

„Општи утисак је да је Слободан Тешић недодирљив. Он је неосвојива тврђава и њему се не прилази. За истраге Слободана Тешића у полицији је потребно посебно одобрење са врха“, каже извор из полиције за БИРН.

(БИРН)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]