Početna strana > Hronika > Bioetičari: Zahtevamo da se Aleksandar Vučić javno izvini Vojinu Rakiću zbog kleveta
Hronika

Bioetičari: Zahtevamo da se Aleksandar Vučić javno izvini Vojinu Rakiću zbog kleveta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

Najpoznatiji svetski naučnici iz sfere bioetike javno su stali u odbranu Vojina Rakića, šefa Uneskove katedre za bioetiku, od napada Aleksandra Vučića i prorežimskih medija na njega i njegov rad.

U saopštenju se navodi da je nakon Rakićeve kritike vlasti i predsednika Srbije zbog zloupotrebe antipandemijskih mera zarad učvršćivanja vlasti, on bio klevetan u TV programima i u prorežimskim medijima: „Ova kampanja uključuje neistinite optužbe za navodno lažno predstavljanje njegove profesionalne uloge u Međunarodnoj mreži katedri za bioetiku Uneskoaa (Haifa), predstavljanje njegovog akademskog rada u lažnom svetlu, kao i navalu kleveta na njegovu ličnost i njegovu porodicu, sa otvorenim lažima o njegovom privatnom životu i privatnom životu njegove maloletne dece“, kaže se u saopštenju.

I pored demantija koji su stigli od Uneskove katedre za bioetiku (Haifa), kampanja se dodatno intenzivirala, a predsednik Srbije nedavno je lično klevetao Rakića tokom jednog intervjua: „Nečuveno je da se jedan uvaženi bioetičar, politikolog i akademik poput profesora Rakića suočava s tako intenzivnim progonom samo zbog izražavanja političkih neslaganja s onima na vlasti. Skrećemo pažnju na ovu zloupotrebu od strane vlasti u Srbiji i njenih državnih medija i zahtevamo da se zloupotreba zaustavi i da se predsednik Srbije javno izvini – koriguje“.

Otvoreno pismo potpisali su između ostalih vodeći stručnjaci u oblasti bioetike DŽulijan Savulesku, šef katedre za bioetiku Univerziteta u Oksfordu i Piter Singer s Univerziteta Prinston.

Pod naslovom „Ozbiljna situacija u Srbiji“, pismo je objavljeno na sajtu najuticajnijeg naučnog časopisa za bioetiku u svetu i upućeno je generalnom sekretaru UN-a, generalnom direktoru Uneskoa, predsedniku Evropske komisije i predsedniku Evropskog parlamenta.

(Fonet, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner