Хроника

Бил Гејтс од почетка 2019. зарадио 16 милијарди долара, његово укупно богатство сада износи 106 милијарди долара

Штампа
петак, 20. септембар 2019.

 ЊУЈОРК - Иако је ове године донирао преко 35 милијарди долара у хуманитарне сврхе, Бил Гејтс је од почетка 2019. зарадио 16 милијарди и тако постао "тежак" 106 милијарди долара.

"Реч је о једноставној стратегији улагања - преко 60 одсто богатства држим у деоницама", рекао је оснивач Мајкрософта у интервјуу за агенцију "Блумберг".

Око 60 милијарди долара Гејтсовог богатства налази се од овог понедељак управо у акцијама које поседује и захваљујући томе, како објашњава Мајкл Ларсон, инвестициони саветник тог милијардера, Гејтс је успео да изгради највећи светски приватну фондацију без смањења свог богатства.

Ипак, како преноси портал novac.hr, то би могло да се промени ако се у САД-у уведу већи порези, као што последњих дана најављују светски штампани медији на насловним странама.

"Сумњам да ће порез на богате проћи, али ја не бих био против њега. Најближе томе јесте порез на некретнине за који се снажно залажем да се врати на 55 посто, односно на проценат на ком је био пре неколико деценија", рекао је Гејтс.

Иако је други најбогатији човек на свету (иза власника Амазона Џефа Безоса), Гејтс је познат као заговорник већих пореза на доходак најбогатијих у Америци и веће транспарентности.

"Не свиђа ми се што постоји толико фондација за које нико не зна ко су њихови власници. Финансијска транспарентност је веома битна", констатовао је он и додао да сумња да ће и у будућности моћи да се похвали једнаким финансијским успесима као до сада.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]